Fairtrade – ett självklart val!

Dessvärre köper vi i Sverige allt för lite Fairtrade-märkta produkter. Jag undrar vad det beror på? I flera undersökningar visas att kännedomen om vad Fairtrade står för ökar. Ändå verkar vi inte kunna ställa om våra vanor och flytta handen några decimeter i kaffehyllan i butiken. 1,3 % av systemets vinförsäljning är Fairtrade. Det är inte bra. Utbudet är litet men jag brukar ändå kunna finna goda viner som är Fairtrade. Till sommarens Cuba Libre är ju också Ubuntu-cola det självklara valet. Då kan vi prata om ”Libre” på riktigt. Ubuntu finns i min lokala ICA-butik, alltså lätt att köpa istället för andra märken som har en historia av att motarbeta arbetarnas anslutning till fackförbund. Hur svårt kan det egentligen vara? Kaffe, te, bananer, muscovadosocker, honung, cacao med flera produkter har ju ett Fairtrade-alternativ i nästa alla Coop:s och ICA:s butiker. Varför handlar du inte det? För de flesta svenskar är inte priset det avgörande utan vanan. Om vi som har råd att välja väljer rätt kan volymen öka och priserna sänkas så att ännu fler får råd. Dock ska man komma ihåg att Fairtrade aldrig kan konkurrera med enbart priset. Det är ju likosm själva grundidén att de som producerar det jag vill ha får rimliga löner. Visst är det självklart egentligen? Dags att handla! Dags att handla schysst!

Kommentera