Kässman rules!

Vi trodde vi var ute i god tid. Gick till bibelstudiet redan före 8, det skulle börja 9.30. När vi kommer fram är det 1500 människor i kö. Margot Kässman är omattligt populär pa Kirchentag. Men sa levererar hon ocksa. Dagens bibelstudium över Luk. 18:1-8 gav oss alla, 7000 personer, nagot för livet tror jag. Hon talade utifran Dorotee Sölle som jag nu inser att jag behöver läsa. Kässman menade att bönen är sa viktig att den kan förändra, sa var det för änkan som inte slutade tjata. I liknelsen ges nagot pa en kort tid som alla kan första och ta till sig, bibeln besitter en sprakkraft som är otrolig. Jesus besitter i sina liknelser en sprakkraft som vi behöver upptäcka. Sa konstaterade Kässman att vi ska bevara oss för harmonisökande. det är bra att debattera, det är bra att tjata, det är bra att inte ge sig för den goda stämningens skull, vi behöver förändraing i världen och den kommer inte att komma om vi söker harmoni allt för mycket. Kässman paminde oss ocksa om att vi behöver varandra, änkan behövde juristen trots allt och kanske gjorde änkan juristen nagot mer mänsklig? Vi är alltid bara relativt starka. Ja, man kan egentligen inte aterge Kässman, hon maste upplevas!

Efter det var det dags för en besvikelse. Jag lyssnade pa Peter Altmeyer, miljöminister och det är tydligt att han sitter fast i sagan om ekonomisk tillväxt. Sorgligt! Men vad hade jag egentligen väntat mig? Kul dock att Tyskland menar allvar med att avskaffa kärnkraften. Problemet är att man tror sig kunna göra det utan betydande höjningar av energipriserna. Enligt miljöministern maste hallbarhet vara kostnadseffektiv, det är det övergripande malet. Men hur var det med den massiva energiinvesteringen som gjordes i Europa 1950-1980? Den fick ju kosta. Men nu vill vi inte att det ska kosta trots att vi star inför en klimatutmaning som heter duga. Resonemanget fungerar inte. Hallbar energiproduktion maste fa kosta sa att smutsig energi kan fasas ut sa fort som möjligt.

Hamburg visar sig fran sin bästa sida. Solen skiner, blasorkestrarna spelar och viktiga fragor diskuteras!

Kommentera