Kirchentag Hamburg

Wow! Pa plats i Hamburg och hundratusentals kristna samlas för gudstjänst och fördjupning. I gar avslutade vi med ljuständning vid Alster, det var magiskt! Nu bär det av till bibelstudium med Margot Kässman, enligt min mening, Tysklands vassaste teolog just nu. Sedan föredrag om jordens framtid, energiomställning och tillväxtskritik. Ser ut att kunna bli en bra dag!

3 reaktion på “Kirchentag Hamburg

  1. Hej broder! Nu måste jag ju bråka lite med Dig. Visst vet jag att uttrycket ”Det var magiskt” i dagligt tal betyder ”det var häftigt” eller ”det var super awesome”. Men just i sammanhanget med ljuständning infinner sig ändå frågan: är det inte en riska att seden/riten ljuständning blir just en slags magisk rit? Eller vad tycker Du? Allt gott önskar jag Dig i övrigt från södra halvklotet.

  2. Hej Anders! Braka pa du bara det är lungt. Vari ligger risken? Att vi med ljuständning skapar en gemenskapskänsla som vi inte kan förklara? Att vi söker mota mörkret genom att naivt tända ljus? Jag inser farorna med att mystifiera saker och ting. Magi kan användas för förtryck, men det kan ocksa vara ett sätt att uttrycka nagot man inte finner ord för. Allt gott till de med och hälsa hustrun!

  3. Bråka eller braka, det är frågan! 🙂 Nej, jag gillar också ljuständning. Det är mysigt. Men jag tror också att vi i kyrkan behöver verbalt uttrycka kopplingen mellan de små ljus vi tänder och Jesus, som är världens ljus. Vi gör det mycket bra vid våra dop. Påtagligt och pedagogiskt.
    Egentligen reagerade jag mest på ordet ”magiskt”. Men låt oss inte fördjupa oss alltför mycket i religionshistoriska spetsfundigheter! Dessutom var jag ju inte med vid Alster.
    Hustrun hälsar!

Kommentera