Moraliskt dilemma, förvisso!

Harald Welzer skriver intressant om klimatförändringen som moraliskt dilemma idag. Det är spännande och bra att den stora dagstidningen drar igång en artikelserie om klimatkrisens moraliska och intelektuella konsekvenser. Det behövs. Welzer tar sin utgångspunkt i extraktivismen, alltså att vi tar ut mer och mer tillgångar från jorden och på det viset utarmar den. Konsekvensen av detta tänkande blir förstås att konsumismen blir ohållbar. den leder till ökad ekonomisk tillväxt men utarmar samtidigt jorden och lämnar ett dåligt arv till kommande generationer. Jag håller med och jag känner mer och mer hur ohållbar konsumtionen är. Jag arbetar hårt med att tillfriskna själv från konsumtionens fröjder. det är inte så lätt, jag gillar prylar. jag skulle vilja ha en padda och en fräck telefon, en fin bil och ett växthus i trädgården. Och allt annat som jag också är sugen på och läser om i fina magasin. Men med hjärnan förstår jag att det inte håller. Och jag vet också att det finns andra saker i livet som är så mycket mer värt än alla dessa prylar. det vet vi väl alla, men ändå… Jag hoppas detta år kunna hålla fast vid mitt löfte om köpstopp på kläder, än så länge funkar det bra. Och jag har hittills också lyckats hålla mig ifrån de glassiga magasinen som jag gärna köpte tre, fyra gånger i månaden förra året. Vi lever i en tid där det inte är lätt att välja att inte konsumera. Jag tror vi behöver tala med varandra om detta, jag tror vi behöver hjälpa varandra att finna nya mönster. Så, läs dagens artikel och fundera över dina egna konsumtionsval. Det är ingen pekpinne hoppas jag utan snarare en inbjudan till nya möjligheter. Låt oss hjälpas åt.

Kommentera