Elisabeth Åsbrink på S:t Sigfrids folkhögskola.

Idag gästades skolan av författaren till ”Och i Wienervald står träden kvar”, Elisabeth Åsbrink. Det blev ett spännande möte. Vi har på skolan läst boken under hösten, alla eleverna har fått ett eget exemplar. Det finns flera anledningar till att vi gjort detta. Dels för att få fler att läsa men framförallt för att det pågår en ökad rasism i Europa och i Sverige. Sverigedemokraternas framgång är ett tecken på detta och det pågår just nu i Tyskland, Frankrike, Unger, Belgien, Nederländerna med flera länder. Vi ville också lyfta det faktum att många flyr ensamma, ensamkommande barn och ungdomar kommer till Europa. På vår skola finns flera med den erfarenheten.

Elisabeth lyfter flera viktiga frågor som antisemitismen som en del av kristenhetens historia som kyrkorna inte gjort upp med. Vi talade idag mycket om att kunna skilja individer från politik, inte minst i Israel/Palestina frågan. Vi pratade om hur judehatet har kristna rötter och på den vägen kommit in i islam. Ja, det fanns många spännande teman som Elisabeth hjälpte oss att upptäcka idag. Nu får vi se hur vi går vidare med dessa frågor. I dagens Sverige känns det oerhört angeläget att tala om utanförskap och innanförskap, om rätten att vara olika, klä sig olika, tro olika osv. Vi behöver ett samtal om hur vi vill att det gemensamma samhället ska se ut, där vi lever som olika människor men sida vid sida.

Kommentera