DN sätter gräns för ansvar och medlidande!

Hanne Kjöller skriver konstigt i DN idag. Hon undrar hur långt det svenska ansvaret för andra människor sträcker sig. Kan man fråga så? Finns det en gräns för ansvaret vi har för varandra? Kan jag gradera ansvaret för en annan medmänniska? Ska jag sätta upp gränser för mitt medlidande? Hur skulle världen se ut då? Jo, kanske just så som den ser ut just nu. Där vi inte tar ansvar för mer än vårt eget, vår egen ekonomi, vårt eget företags vinster. Liksom charterbolagen och H&M gör. Så vill DN och Hanne Kjöller ha det. En värld där vi gör beräkningar på vårt ansvar och medlidande. Allt ska räknas på, allt har en ekonomisk sida, allt som vi kan tjäna på skall tjänas på. Det är en cynisk världsbild Kjöller målar upp. Ibland får vi som är präster i kyrkan stå till svars för ”domedagsprofetior” men jag undrar om inte DN:s och Kjöllers bild av hur de vill ha världen slår alla dessa med råge!

3 reaktion på “DN sätter gräns för ansvar och medlidande!

  1. Jag tror att hon har n poäng. Hon skriver ofta provocerande för att vi ska reagera. Medlidande bestäms av vad vi ska lida för och jag kan omöjligen känna medlidande för den medmänsklighet som inte är genuin eller för egen syften o sen så ska man förlåtas o tro på suddgummieffekten… Så funkar det inte. Känner sällan medömkan eller medlidandes enskilda fall som media skildrar, då sörjer jag heller de system, lagstiftningar det är där vår energi bör ligga

Kommentera