Maten är ur led

Billigare ärtor från Kenya än de svenska? Hur kan det vara möjligt? Det är märligt detta med mat. Många svenskar blir mer och mer medvetna om att äta mat som är i säsong. Men när man inte ens kan få svenska ärtor i augusti blir det inte så lätt. Hur ska vi göra? När kommer det en tydlig märkning som inefattar transporters negativa miljöpåverkan? Tyvärr kan inte alla odla hemma även om jag hoppas fler kommer att göra det framöver. I år odlade vi ärtor i trädgården, fantastiskt saftiga sugar snaps, så gott. Jag önskar fler den erfarenheten. Vi behöver tydliga regelverk så att våra odalre vågar satsa så att vi kan få närproducerade matvaror. I nuvarande system räknas bara pris och ibalnd finns förstås ekologi och Fair Trade med i bilden men i allt för liten utsträckning. Det måste ske en förändring! Jag vill kunna äta närproducerad, ekologisk mat året om!

Kommentera