Skippa importerat kött!

Varför äter svenskarna mer och mer importerat griskött? Jag tror de flesta vet att svenska gisar har det bättre än de flesta andra, ändå ökar importen. Inte nog med det, köttkonsumtionen ökar hela tiden. Även här finns kunskapen, de flesta vet att köttindustrin bidrar till klimatförändringen på ett alarmerande sätt. Varför då denna ignorans inför fakta? Är vi så kortsiktiga att vi alltid bara ser till vår egen plånbok och våra egna behov? Vi äter 350000 ton griskött om året i Sverige, är det klokt? Naturligtvis inte. Jag tror inte att vi alla ska vara vegetarianer, jag gillar kött själv. Men vi behöver äta mindre kött. När vi ska äta kött behöver vi välja noga. Svenskt, eftersom vi vet att de svenska djuren behandlas bättre än andra. Gärna ekologiskt också förstås, glada ekologiska grisar får rulla sig i gyttja, det är bra! Vi behöver djuren för att hålla våra landskap öppna, jag gillar bönder och vill att de ska kunna finnas kvar, det kan de bara om de får avsättning för sin produktion. Alltså, genom att äta mindre kött och bara äta svenskt när vi väl gör det är vi med i en förändringsrörelse. Genom att minska köttandelen av vår kost blir vår kosthållning billigare och vi får pengar över att köpa det svanska och ekologiska köttet som är dyrare. Har ni sett Bonnakött exempelvis? Fina grejor!

Idag bestod vår lunch av röd linssoppa med polenta, ikväll blir det biffar på vildsvinsfärs, det ska bli gott!

Kommentera