Bra där MP!

Miljöpartiet skriver debattartikel idag. De menar att vi måste beskatta flyget och satsa mer på järnvägen. Jag håller verkligen med. Igår åkte jag hem från Uppsala, biljetten tur och retur kostade 1294 kronor i andra klass. Dyrt! Dessutom hade jag bokat 2 månader i förväg! Hade jag flugit med SAS kunde jag kommit undan med 900 kronor tur och retur till Arlanda. Så ska det inte vara. Jag älskar att åka tåg framför flyget. På tåget hinner jag läsa, arbeta, tala i telefon och jag kan dessutom röra på mig och mina långa ben får plats i sätet. Flyget är oftast en mardröm med säkerhetskontroller, man ska vara på plats en timme innan och trångt är det! Alltså, bra att MP tar ett rejält tag kring tågtrafiken. Hoppas nu bara att väljarna ser detta också!

2 reaktion på “Bra där MP!

 1. Så miljöpartiets och din lösning är att göra flyget dyrare och sämre?
  Blir tåget bättre för det?
  Är det en framkomlig väg att beskatta sönder fungerande och prisvärda transportmedel så att allt är i paritet med sämsta och dyraste alternativet? Sverige är för stort och glesbefolkat för att tåg ska kunna bli kostnadseffektivt.
  Dessutom står flyget globalt 2-3% av alla CO2-utsläpp. En minskning av flygandes i Sverige eller någon annanstans skulle knappast ge några mätbara effekter.
  Om koldioxidutsläpp är så viktig
  för er att bli av med så börja med att fokusera på kolkraft eller andra stora utsläppslällor om ni vill verka trovärdiga.
  Miljörörelsen verkar mest hålla sig med flummiga känsloargument och en dröm om att demontera samhället.

  Förresten, vad är ekoteologi? Grön religion?

 2. Ja, ekoteologi är grön kristendom. Vilket i och för sig kristendomen är även utan det epitetet. Att kalla det jag håller på med för ekoteologi är att tydliggöra att kristendomen är grön i grunden och jag anser det viktigt att lyfta fram detta eftersom så många faktsikt är kristna.
  Ja, jag tror på att beskatta flygbränsle eftersom det är en av alla saker som behöver göras för att klara ett rimligt klimat. Precis som du anser jag att kolkraften måste bort så fort som möjligt. Men vi måste arbeta på många fronter. Kan vi med en ytbyggd och förbättrad spårburen trafik ersätta en del flyg, bil och lastbilstransporter är det en bra idé.
  Jag ser inte behovet av flyg i södra Sverige alls faktiskt. Ska man däremot från Malmö till Umeå finns behovet förstås. Men varför ska inte flyget kosta? Varför måste det vara billigast? Jämför man tåg och flyg får vi ju väldigt stora skillnader i koldioxidutsläpp, eller hur?

Kommentera