Hur löser vi matkrisen?

I dagens SvD finns en debattartikel om hur vi ska lösa det faktum att vi blir fler och fler på jorden som ska mättas. Det finns två trådar i argumentationen, dels att vi skapar fler småjordbruk och för detta behövs mer åkermark, dels att bönderna får en större inkomst för sitt arbete. Jag tror att detta är viktiga saker. Men hur skapar vi mer ordlingsmark? Att bönderna ska få bättre betalt måste innebära en omfördelning av rikedomar. Lönerna för sådana som jag själv måste sänkas för att flytta över till fattiga småbönder istället. Detta talas det dock tyst om i debattartikeln. Istället landar författarna i den eviga tillväxttilltron som alla andra gör i vår värld idag. Inget alternativ finnes alltså. Inte ens i denna artikel och jag är besviken på Stefan de Vylder som jag faktiskt trodde skulle ta chansen att ifrågasätta den tillväxtdrivna ekonomin. Men icke!

2 reaktion på “Hur löser vi matkrisen?

  1. Ett sätt att skapa mer åkermark är att sluta använda dessa för att odla energigrödor och biodrivmedel.

    • Jag tror inte att vi kommer att använda mat till bränsle i framtiden, det kommer nog att ses som en parentes i historien. Problemet är att finna ”gröna” alternativ för våra transporter.

Kommentera