15,7 ton!!!

Ibland förleds vi att tro att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp mer och mer när det de facto är tvärtom. Vi minskar genom att fixa till uppvärmning i våra hus på vettiga sätt, med kollektivtrafik och annat. Men vi konsumerar mer och mer. När forskare menar att en rimlig nivå är att släppa ut 2 ton om vi ska slippa farliga temperaturökningar visar det sig att vi släpper ut 15,7 ton om man räknar med vår konsumtion! Det är ju inte klokt förstås. Stefan Edman skrev för några år sedan en utredning, ”Bilen, biffen och bostaden” där han pläderade för att vi skulle ställa om vår konsumtion från prylar till kultur och upplevelser, restaurangbesök och hälsobehandlingar exempelvis. Om vi nu anser oss ha för mycket pengar som måste spenderas kan de ju spenderas klokt. I vår familj har vi insett att för mycket tid går åt till att administrera prylar, det blir för mycket logistik helt enkelt. Hur mycket tid går åt en vanlig vecka till att hålla iordning, sortera och fixa? Alldeles för mycket har vi konstaterat. Därför sorterar vi nu ut hälftan (jag hoppas vi lyckas!) Mer än 100 böcker har redan funnit nya läsare, CD-skivor har lämnats iväg och pappersåtervinningen har fått mycket att göra. Det känns bra!

Konsumismen har blivit religion och vi är fångade i mönster som inte fungerar. Dags att bryta?

Kommentera