Är troende korkade?

Nja, jag vet inte det precis men DN publicerar idag en artikel där forskare visat att troende är mer intuitiva och mindre analytiska. Jag undrar hur detta hänger ihop med att många naturvetare är kristna, många fler naturvetare är kristna än exempelvis psykologer. Det blir problematiskt för mig när man värderar de olika sätten att tänka, är analytiskt tänkande mer värt än intuitivt? Och i så fall varför? Kan man inte tänka sig att man använder de två typerna av tänkande till olika saker och att i en del falla fungerar det analytiska bäst och i andra det intuitiva? Jag tror att det kan vara så, det säger mig min magkänsla. Men så är jag ju kristen också.

4 reaktion på “Är troende korkade?

  1. Svaret på frågan varför många naturvetare är kristna är att många naturvetare inte är kristna. I alla fall inte i Sverige. Är själv naturvetare, matematiker, fysiker och datavetenskapare. Och jag har bara träffat en religiös naturvetare – och han var buddhist.

    • Intressant, de religionssociologiska undersökningar (främst amerikanska) jag läste under min studietid hävdade motsatsen, dvs. att de forskare som är mest religiösa är just naturvetarna.

  2. Apropos frågan om troende är korkade. Njae. Korkade är nog fel ord. Det skulel leda till ganska absurda resultat om så vore fallet. I vissa delar av världen är de flesta religiösa. Orimligt att alla är korkade.

    Personligen tror jag religion handlar i stort sett om kultur. Man får i sig det från sina föräldrar och omgivning.

    Sedan finns det ett antal undantag där personer dras till religion. Men där tror jag faktiskt (ursäkta mig) att knäppgökarna är kraftigt överrepresenterade.

    • Ja, du. Själv umgås jag med många som sökt religionen och jag har inte sett några knäppgökar än, men jag är kanske en av dem? Själv blev jag kristen som 19 åring efter långt och moget övervägande. Jag trivs bra med det. Att de som söker sig till religion skulle vara undantag stämmer inte. Kristendomen växer snabbt i världen, ofta genom att vuxna frivilligt blir döpta.

Kommentera