Underklassafari – kan de va nåt?

Nja, knappast va? Nu finns det ju en rejält stor skillnad i att göra en underklassafari och en överklassafari. Det handlar om status och makt anser jag. Jag använder mig ofta av ord som utanförställd och fattiggjord för att belysa att det inte är en naturlag att det ska finnas fattiga människor eller människor som står utanför samhället på grund av ekonomi, arbetslöshet, missbruk eller vad det nu kan vara. Många lågavlönade har inte frihet i den bemärkelsen som jag exempelvis (som tillhör högavlönad medelklass) eller som de som bor på Solsidan har. Att kunna välja var man bor är ett privilegium. När man då mot sin vilja hamnat i underklassområden och dessutom ska raljeras med av en KD representant måste kännas surt.

Det kanske inte är en överraskning att idén om underklassafari kommer just från KD, eller förlåt, en person på KD, verksamhetschef dessutom? Vi har en minoritet vid makten som gärna vill sudda ut klassbegreppet. Varför då kan man fråga sig? Kanske för att slippa människor som i grupp vill något annat än fri marknadskapitalism, avregleringar, privatiseringar och hyllande av den privata äganderätten? Så kan det nog vara, tror jag.

Märkligt utspel är det och märkligt att jämföra det med överklassafariidén. Det är liskom inte samma sak.

4 reaktion på “Underklassafari – kan de va nåt?

  1. Bloggat i samma ämne, tycker ditt inlägg var bra skrivet och Förbundet allt åt allas busstur är ju en medial och politisk succe, så sent som idag såg jag en löpsedel om klassamhället med fokus på just klass

  2. Varför ska framgång hånas? Är det inte värre att vara kriminell eller att utnyttja systemet än att lyda lagen och betala mycket i skatt? Visst gäller skillnaderna inte alla men det är ju dessa som är signifikanta för respektive område.

  3. Pingback: Härmapa | Annorlunda

Kommentera