Luthersk?

303450_luther_playmobil02

Sitter och planerar en resa till våra vänner i Iglesia Luterana costarricense i Costa Rica. Som vanligt ser jag mycket fram emot att få möta alla dessa specialle människor som kämpar så hårt för en rimligare värld. Som vågar kritisera orättvisorna och vägra bli konventionella. Varje gång jag är där slås jag av deras lutherska identitet. I ett katolskt land är det viktigt för dem att vara just lutherska. För dem handlar det då om att ständigt våga ompröva det kristna budskapet, bibelns texter, sina egna metoder och sin egen organisation. Jag funderar ofta hur luthersk jag är. Vad i det lutherska värdesätter jag mest? Det är nog friheten att få tolka, mandatet att räknas med, möjligheten till omprövning. Jag tror att vi i Svenska kyrkan kunde må bra av en rejäl Luther-diskussion. Det kommer nog 2017 tänker jag då jubiléet ska firas. Eller gör det det?

Jag har köpt presenter till mina prästkollegor i Costa Rica. De ska få den där lilla gubben ni ser på bilden. Jag vet att de kommer att skratta och bli mycket glada! De har mycket att lära oss om vad det innebär att vara en luthersk kyrka.

Kommentera