Skandal i Haninge!

Har under hösten fascinerats av att så många talat om en flyktingkris i Sverige. Jag har faktiskt inte sett den. Jag har sett ett ansträngt Migrationsverk och ansträngda kommuner. Jag har sett kommuner som vägrar ta ansvar. Jag har sett grannländer som inte tar ansvar. Men jag har inte sett någon flyktingkris i Sverige. För de som flyr är det kris, i Syrien är det kris och katastrof. Men inte här.

Har skatten höjts för att vi tar emot fler? Har ekonomin gått i sank? Kan mina barn inte gå till skolan? Har sjukvården havererat? Har något egentligen blivit sämre?

Jo, konflikter finns. Unga ensamkommande pojkar som begår övergrepp finns. Sådana saker måste vi kunna överkomma. Vi behöver en bred diskussion om hur män ser på kvinnor, om respekt och jämställdhet. Vi behöver den nu. Också svenska män misshandlar och kränker. Så en kraftfull insats på alla flyktingboenden och HVB-hem till att börja med. Mer resurser till kvinnojourerna så att de kan vara med och informera. Anställ värdegrundsinformatörer snarast! De bör vara kunniga i jämställdhetsfrågor och pedagogiska, gärna hantera flera språk.

Men vi behöver en tydlig satsning i hela den svenska skolan kring dessa frågor. Jag ser gärna en satsning i år 3, 6, 9 i grundskolan och år 2 på gymnasiet. Alla gymnasister i tvåan har ju fått Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister”. Hur gör skolorna med denna? Det finns en lärarhandledning till den, det är bara att köra! Kommer alla skolor att göra det? De borde tvingas till det menar jag.

Gör vi inte detta händer sådana saker som hände i Haninge igår. Det är skandal! Vi behöver inte mer av uppdelande i vi och dom, vi behöver mer av VI!

Kommentera