Chimamanda

Oj! Drabbas av Chimamanda Ngozi Adichies tal om feminismen. I like! Jag är väl lite sen på bollen men nu har jag sett och läst den lilla skriften och dessutom kollat in lärarhandledningen som Svenska FN-förbundet gjort. Great stuff! Så nu ska jag använda det i undervisningen.

 

http://www.fn.se/pagefiles/43995/Adichie_Lararhandledning_UTSKRIFT.pdf

 

Jag slås alltid av det faktum att när jag tar upp feminismen i undervisningen finns alltid en ganska stor grupp elever, kvinnor och män, som säger att de inte är feminister. Det är inte alltid lätt att ta reda på varför. Flera yngre män känner sig verkligen påhoppade då vi talar om feminism. Detta är visserligen ett mer allmänt problem, det är svårt för många att generalisera, att lägga saker utanför sig själv, att se saker ur ett metaperspektiv eller i helikopter. Är detta ett nytt fenomen? Har unga människor blivit sämre på detta? Att allt inte handlar om mig och min lilla värld? Jag tror det men jag är inte säker.

Kommentera