Tankar inför ett nytt år

Klagovisorna 3:22-26

Luk. 13:6-9

 Vi har alldeles nyss gått in i ett nytt år och det finns en massa olika känslor inför det. 2015 var ett eländigt år på så många sätt. Världen är en farlig plats, det har vi blivit påminda om det här året. Empati sitter ibland väldigt hårt inne och vi människor verkar ha en tendens att snåla med kärlek. Det känns rätt skönt att lämna 2015, tycker jag.

Men självklart fanns det mycket glädje och fantastiska saker också under 2015, det var inte bara mörker förstås.

Det finns en kristen tradition när det kommer till bönelivet. Ibland när bönen känns trög kan man använda orden Tack, Hjälp och Förlåt. Det räcker egentligen. Gud vet ju redan vad du vill be. Med de här tre orden får vi hjälp att be också när det känns motigt.

I Klagovisorna som vi läste ur får vi en sån där god förtröstan: Gud finns och hans nåd tar aldrig slut. Det får jag tacka för. Trots att 2015 blev som det blev var Gud där mitt i det som hände och Gud var med mig i mitt liv och allt det jag varit med om under året som gått. Det är gott och det får jag tacka för.

Jag är så glad över att texten om fikonträdet finns just vid nyåret, för det visar på en ömsinthet om oss alla. Att vi alla får flera chanser att leva det goda livet. Att det inte är kört för någon av oss. Trots att trädet inte gett frukt på tre år vill trädgårdsmästaren ändå ge det en chans till. Vi kan be om hjälp med det som är svårt, det som vi behöver flera chanser för att klara av. Vad behöver vi hjälp med just nu?

När man ser tillbaka på sitt liv, det här senaste året, kommer vi också att se det som inte blev bra om vi är ärliga mot oss själva. Jag tror att det är bra med en sådan tillbakablick ibland, vi behöver se nyktert på oss själva och konstatera att vi gör fel. Om vi inte vill erkänna det kan vi ju inte heller ändra på det som inte är bra, för då vill vi ju inte se det. Att be om förlåtelse är en livshållning också, tror jag. Om jag kan det så inser jag att jag inte är perfekt eller världens centrum. Att kunna be om förlåtelse är en övning i ödmjukhet som jag tror att vi människor behöver.

Vi påbörjar ett nytt år. Det är spännande och lite skrämmande. Hur ska det bli?

Det finns inte mycket i livet som är givet, inte ens tiden. Men en konstant finns, alltså någon som ständigt är närvarande, Jesus. Inte så att Jesus är oföränderlig men just närvarande, medvandrare. Ständigt söks vi upp av den som älskar oss mer än vi kan förstå och som känner oss bättre än vi själva gör.

Jesus är där hos oss när vi ber tack, hjälp, förlåt.

 

2 reaktion på “Tankar inför ett nytt år

Kommentera