Tankar inför andra advent.

Text: Matt. 13:31-34

Guds rike är nära.

Jesus talar i liknelser när han har något riktigt viktigt att säga. Jag tror att han gör det för att vi ska komma ihåg det han säger ordentligt.

Den andra advent handlar det om att se att Guds rike är nära. Det där riket som handlar om det goda livet för allt och alla. Det talas om senapskorn i texten, ett litet frö som växer och växer. Degen som arbetas så att surdegen syrar det och det kan jäsa. Ett arbete som utförs för att något ska kunna ske.

Så är det väl med Guds rike också? Det behövs arbete för att det ska kunna förvekligas. Kärlekens handlingar är inte alltid de där stora gesterna, det där som syns och hörs så mycket. Det är små handlingar i vardagen, små som senapskorn, som gör skillnad så småningom.

Det hindra inte att vi ibland behöver göra också det som syns och hörs. Men det som sker i vardagen kan långsamt som i en deg genomsyra vår omgivning och oss själva.

Det kan vara att inte delta i skitsnacket om andra, att laga mat till sin familj eller se till att tvätten blir tvättad. Att välja ekologiskt och Fairtrade i butikshyllan, att engagera sig i vinternatt så att EU-migranterna slipper sova i bilen. Att ge en get till farmor i julklapp, uppfostra och ge sina barn kärlek, bli medlem i en organisation som gör bra saker. Alla de där sakerna i vardagen spelar roll.

Advent är en fasta och en fasta betyder att vi söker Gud och söker oss inåt i oss själva. Vi behöver få syn på senapskornen inom oss och se vår inre bagare. Hur ser mitt bidrag ut till Guds rike? Vad vill och kan jag bidra med?

Advent och jul med sina ljus, lucia, glögg och välkända psalmer riskerar att ”bara” bli mysig och avslappnande. Allt det där är fint och bra men advent är en fasta, en förberedelsetid, en tid då vi får bereda oss själva att ta emot den stora kärleken och att sprida den i världen.

Vi behöver ta vår kristna tro på allvar och fundera över på vilka sätt det blir synligt i mitt liv att jag är kristen. Inte för att jag strävar efter att vara bättre än någon annan eller skall beundras av andra. Nej, men för att mitt bidrag behövs. Jag spelar roll och Gud räknar också med mig, inte bara med alla andra.

Så hur vill jag i denna advent, i mitt liv, bidra till att Guds rike kan förverkligas?

Symbolhandling: Du har fått en sten och den får du fundera över vad den ska symbolisera. Ditt bidrag. Du får gå fram till skålen och släppa din sten i vattnet och se hur det bildas ringar på vattnet. Det är de goda konsekvenser som blir resultatet av ditt bidrag. Berätta gärna för oss andra vad ditt bidrag består i. Det kan vara en eller flera saker. Du måste inte berätta men det kanske kan ge oss andra en idé och ett tips.

 Guds rike är nära. När vi ser alla ringarna på vattnet kan vi kanske våga hoppas att det goda livet faktiskt är möjligt. Att utföra hoppets handlingar i den här världen är att säga till sig själv att livet inte är meningslöst. Du spelar roll och vad du gör är viktigt.

Jag tror att Gud ständigt försöker säga det till oss men vi behöver nog också själva säga det till oss. Så att vi kan leva med ett hopp och inte i hopplösheten.

Den stora fastetiden som infaller fyrtio dagar innan påsk användes förr till att förbereda sig på dopet. De som inte var döpta använde fastan till studium och reflektion för att komma fram till ett avgörande: Jag vill bli döpt! En slags bekännelse om at vilja tillhöra den kristna tron och ta sin kallelse som människa på allvar. På påsken döptes man och blev upptagen i kyrkan som en viktig del, som en människa kallad att göra skillnad i världen.

Adventsfastan är en bra tid att bestämma sig för att vara med i arbetet för Guds rike. Att synligt och tydligt välja sida hjälper oss och påminner oss om vår kallelse. Så vi gör det, vi bestämmer oss.

Vägval (Här använder vi det vägval som finns i Korsveis bok ”Vägvisare”. Korsvei har ett förträffligt samtalsmaterial som kan laddas ner från deras hemsida, gör det!)

Jag tror att Gud vill att vi ska välja det goda. Vi vet vad det goda är, Gud hjälp oss att söka det! Amen.

 

Kommentera