Fjärde advent, en betraktelse.

Text: Luk. 1:46-55.

Maria sjunger lovsång! Hon sjunger för att hon har fått ett fantastiskt uppdrag. Hon är den som får besök av Gabriel som berättar att hon ska föda Messias, den som människorna väntat och hoppats på så länge.

Maria tar sitt uppdrag på allvar och hon inser vad som kommer att ske, det märks när vi läser hennes lovsång. Det är stora saker som är i görningen, det kommer att påverka en hel värld och nu 2000 år senare vet vi att ho fick rätt. Denne Jesus, som hon föder och lindar och lägger i en krubba, kommer att påverka hela världshistorien.

Maria förstår också den politiska sprängkraften i det som ska ske. Hon gör ett politiskt statement i sin lovsång. Gud ska skingra dem som har övermodiga planer och han störtar härskare från deras troner. Han upprättar de ringa och mättar de hungriga medan de rika skickas iväg tomhänta. Hon inser att hon blir insatt i Guds arbete med sin värld. Att Gud vill något annat, att Gud vill se en annan värld, en värld av fred och ömsesidighet snarare än girighet och maktbegär.

”Hon var 15 år och fick en kula genom underkäken och halsen för att hon pratade för mycket. Hon var extremt provocerande i en värld där miljontals flickor blir tillsagda att de ska vara tysta, titta ner och aldrig höja rösten.

För Malala Yousafzai gjorde tvärtom. Hon pratade med journalister och hon bloggade om utbildning och hon berättade för alla som ville veta att hon ansåg att flickor också skulle få gå i skolan. I ett av världens mest konservativa och könssegregerade samhällen sade hon rent ut att hon inte tänkte laga mat och föda barn och stanna inomhus resten av livet. Hon ville utbilda sig och hon tänkte uppmana andra att göra samma sak. För det hade hennes modige och framsynte far, som startat en egen skola, lärt henne.

Efter att ha fått käken rekonstruerad med en titanplatta och lärt sig prata igen så ville hon fortfarande inte vara tyst. Hon bjöds in att tala i FN, träffade politiker och flögs flera varv runt jorden. För den gärningen blev hon och hennes familj ännu mer hatade i Pakistan.

Hon är Kajsa Kavat och Lotta på Bråkmakargatan och hon har dessutom en briljant humor. Till skillnad från en del andra fredspristagare vill hon inte heller skjuta talibaner, eller ens skicka drönare på dem. Hon har i stället ett genuint fredsbudskap om icke-våld och förlåtelse.

Och ja, hon är ett barn, från en del av världen där barn har få rättigheter, och flickor ännu färre. Hon är en symbol för dem alla och att ge henne fredspriset är att markera att krig och fred inte bara handlar om vuxna. I Malalas del av världen får flickor också ofta veta att de är dumma i huvudet från födseln. Att de absolut inte bör studera. Och annat fantasifullt, som att Gud faktiskt har konkreta invändningar mot multiplikationstabellen i kombination med flickor.” (Citat: Jenny Nordberg, SvD, 141010.)

Jag tänker att det finns stora likheter mellan Maria och Malala. Maria vågar träda fram och ta plats i en patriarkal miljö som inte tillät henne några rättigheter alls. Malala gör samma sak.

Maria är en fredsbudbärare för hon bär Jesus, fredsfursten, den som kommer på en åsna istället för på en stridshingst.

När ska vi förstå att fred inte kan byggas om vi använder kön som en anledning till privilegier? Fred kan bara byggas med fred, men då måste vi börja nu, i våra nära relationer, i alla hierarkier som vi dagligen befinner oss i, där vissa anses viktigare än andra, där vissa skall lyssnas på och andra tystas. I sådana strukturer kan inte fred byggas.

Hela julen handlar om fred och om möjligheten att en annan värld är möjlig där vi inte gör skillnad på människor på grund av kön eller någon annan grundläggande egenskap, vad det än må vara.

Marias lovsång och Jesus budskap handlar om frihet från alla fördomar och begränsningar av oss som människor. Då kan vi inte heller använda religion, kristen eller annan, för att begränsa människors frihet, en frihet som naturligtvis vilar under stort ansvar.

Just nu när vi i Sverige har ett politiskt parti i riksdagen som vill göra just dessa skillnader mellan människor, tillskriva vissa ursprung särskilda egenskaper och istället värna gränser och regleringar i människors frihet är detta viktigare än någonsin.

Som kristen måste jag stå upp för alla människors lika värde, rättigheter och skyldigheter. Det är att ta min kallelse på allvar. Det är att ha Maria och Malala som goda exempel då jag ska förstå vad jag kan göra. Ja, detta gäller oss alla, alla människor, oavsett tro, är kallade till livets och kärlekens tjänst.

Det goda julbudskapet landar rakt in i en allvarlig tid. Låt oss hjälpa varandra att ta det universella fredsbudskapet på allvar! Amen.

Kommentera