Linköpings stift visar vägen!

Igår var jag i Vadstena på stiftsmöte som Linköpings stift bjöd int till under temat ”Dela Guds kärlek till världen”. Det kom 1200 personer! Under 2014 har man diskuterat ekoteologi i Linköpings stift som ett sätt att fundera över kyrkosyn, vad det är att vara kyrka idag. Spännande. Martin Modeús verkar ärligt intresserad av ekoteologi och att se det som ett verktyg för att förstå sig själv som kyrka. Naturligtvis håller jag med om att ekoteologin har mycket att säga oss då vi funderar över hur vi ska vara och vad vi ska göra som kyrka nu. Jag hade glädjen att få prata i Klosterkyrkan tre gånger under dagen, dels om ekoteologi men också om ekonomi. Äntligen finns det en tydlighet i ett av våra stift att ekoteologi kan vara riktigt användbart. Biskoparna har som bekant skrivit ett brev om klimatet. Hur kommer det att arbetas med detta i övriga stift? Jag väntar ivrigt på att fler ska följa Linköpings exempel.

4 reaktion på “Linköpings stift visar vägen!

  1. Roligt, tycker jag. Jag såg att biskop Martin föreslår köttfria fredagar. En god idé som bygger på en urgammal kristen tradition och kan vara ett första steg för många att reflektera över hur mat och klimat hänger ihop.

  2. Visst är det bra, men jag blir lite provocerad också … Varför bara lunchen? Han kallar det en utmaning. Menar han alltså att han äter kött veckans alla måltider, utom denna? Har vi verkligen inte kommit längre? Och varför måste han säga två gånger att han inte menar att alla ska bli vegetarianer. Nej, för det vore ju fruktansvärt! Suck …

  3. Jag håller med dig Annika. Samtidigt kan jag känna att det är ett första steg. Ingen annan biskop förutom Thomas i Västerås verkar vilja göra något alls trots att det kommit ett biskopsbrev. Dessvärre tror jag inte vi kommit längre. Jag slås också ofta av det när jag är ute och föreläser. Ibland känns det man själv tycker är självklart som om de som lyssnar hör det för första gången. Jag hoppas dock att vi i Svenska kyrkan kunde göra något vettigt av fastan, kanske redan nu inför jul. Hur vore det med ett fasteupprop som innbär vegetarisk kost åtminstone en vecka innan jul?

Kommentera