Dags för lojalitet!

Jag är uppvuxen på 70-talet. I det lilla samhälle som jag bodde i, Billesholm, fanns två matbutiker: Konsum och ICA. Man valde den ena eller den andra, de flesta handlade inte i bägge. Min mor och mormor var lojala mot Konsum, jag kan inte minnas att vi någonsin handlade på ICA. Jag minns kvittoräkningen som gjordes en gång om året. Alla kvitton hade sparats och de skulle räknas samman så att man kunde begära återbäring, man fick tillbaka pengar. Dessa pengar var viktiga för min mor och mormor, det var knappa tider. Idag verkar vi inte vara lika lojala, de där hundralapparna i återbäring betyder inte lika mycket längre, för de flesta, många har fått det bättre.

Det går knackigt för Coop, kommer det att gå i konkurs? Det vore synd tycker jag eftersom Coop faktiskt är bäst på ekologiskt och Fair Trade. I Växjö där jag bor är det tydligt. Jag undviker ICA, City Gross, Lidl, Netto eftersom jag där inte finner det jag vill ha av ekologiskt och Fair Trade. Coop har tvingat de andra kedjorna att bli bättre på ekologiskt, de har gått före, som en medlemsdriven organisation har man visat hur man vill ha det. Men vi konsumenter väljer trots detta inte att vara lojala med denna goda idé. Jag vet att alla inte har råd att köpa ekologiskt och Fair Trade men då måste vi som har råd göra det. Vill vi att Coop ska fortsätta visa vägen i dessa frågor behöver vi vara mer lojala.

Jag är inte anställd av Coop, har aldrig varit och får inte betalt för detta inlägg. Men jag fortsätter handla på Coop.

2 reaktion på “Dags för lojalitet!

Kommentera