Taybeh – Mellanösterns enda mikrobryggeri!

Är på resa i Palestina och Israel. Jag återkommer till resan här på bloggen, det är mycket intryck, mycket att smälta.

Igår hade jag förmånen att få besöka Taybeh Brewing Co på Västbanken, ett fantastiskt litet företag. Två bröder återvänder till Palestina efter Osloavtalet för att bidra till sitt land. De lärde sig bryggerikonsten i USA, mikrobryggeriernas Mekka. När vi tog hem ölen till Världens fest 2010 i Växjö var det minst sagt en tydlig markering. Det blev mycket uppskattat! Nu finns Taybeh´s öl på Systembolagets beställningssortiment. Golden är en ljus lager med hyfsad beska, malten kommer från Belgien och Frankrike och humlen från Tjeckien. Vattnet kommer från egen källa men även denna kontrolleras av Israel vilket innebär att tillgången inte är säker varför man lagrar vatten i stora tankar på taket för att kunna brygga när man vill. Taybeh är ett mikrobryggeri i ordets rätta bemärkelser där man följer batch för batch, ingen massproduktion här inte! Bryggeriet kan dessutom skylta med Palestinas första kvinnliga ölbryggare, Madees Khoury, dottern i huset. Vi blev mycket väl mottagna av en av brödernas hustru som guidade oss och berättade om deras öl och inte minst alla bekymmer med tillstånd och checkpoints, sådant som gör livet svårt för en ölbryggare. Numera exporterar man, trots svårigheter, till Sverige, Danmark och Japan.

Mitt tips: beställ deras Golden eller Dark på Systembolaget idag!

3 reaktion på “Taybeh – Mellanösterns enda mikrobryggeri!

  1. Har hört fina saker om Taybeh Brewing co. Men det är nog inte Mellanösterns enda mikrobryggeri. Det ska finnas ett tiotal i Israel.

  2. Hej! Jo, det finns nog mikrobryggerier i Israel. Det handlar lite om hur man räknar förstås. Är Israel en del av Europa? Det verkar så i melodifestivalen iaf. Palestina är det inte och enligt Taybeh själva är man alltså det enda i mellanöstern. Det blir väl en definitionsfråga antar jag.

  3. Naturligtvis är Israel en del av Mellanöstern! Att somliga har räknat bort Israel på så många olika plan, i FNs grupperingar, i regionens hjälpverksamhet, betyder inte att vi svenskar måste göra det. Men eftersom alkohol är förbjudet i de strikt muslimska länderna i MÖ är det något speciellt i regionen att familjen Khoury kan driva bryggeriet. Jag tror de menar att Taybe är det enda i arabvärlden i Mellanöstern. All lycka till till Taybeh, som också uppskattas i Israel.

    Mvh,

    Ann-Katrin Roth

Kommentera