Klyftorna ökar och prästerna saknar moral!

Ja hur ska man få ihop det då? Jo idag rapporteras att klyftorna i Sverige ökar mellan arbetare och tjänstemän. Det skiljer i snitt 10200 kronor i månaden mellan desa grupper. det är illa förstås. Jag tror att ett samhälle som inte kan hålla ihop riskerar att gå under. Jag tillhör de konstiga människor som anser att det skulle vara gratis att studera vid universiteten, det vill säga att man har en studielön under en begränsad tid för att skaffa sig en utbildning. Då skulle inte löneskillnaderna kunna motiveras utifrån studieskulder. Själv tjänar jag bra och betalar nästan 20000 om året för mina studieskulder. I dagens Kyrkans tidning skriver Sören larsson om prästernas löner, ett angeläget ämne. Han hävdar att kallelsen måste vara viktigare än kollektivavtalen. Jag håller med. Vi har idag församlingar där den hölgst betalde tjänar mer än dubbelt så mycket som den som tjänar minst. Det skapar spänningar inom arbetsgruppen och vi får ett förtroendetapp när vi har kyrkoherdar och andra med löner på 45-60000. Jag vet inte om det bara handlar om brist på moral, det är nog en del av förklaringen men det handlar väl också om att vi tror att det är såhär det måste vara, att detta är det enda systemet som fungerar. Jag minns när jag föreslog att 1% av alla prästers och diakoners löner skulle avsättas till Svenska kyrkans internationella arbete, vilket liv det blev! Var och en måste ju få bestämma själv! Nej, det tycker inte jag. Jag kan mycket väl tänka mig att justera lönerna i Svenska kyrkan. Om Svenska kyrkan betalar studielånen kan vi alla ha samma lön. Exempelvis 22-25.000 i månaden, med ett tillägg för budgetansvar och personalansvar på 5000 i månaden för de som ha det. Överhuvudtaget tycker jag att det är bra att vi börjar prata om pengar. Vi talar ju ofta om privatekonomi, men ekonomi kan aldrig vara privat! Det jag gör eller inte gör med mina pengar påverkar ju andra och den värld vi lever i. Pengar är alltid en gemensam resurs, inte en privat. Hoppas att diskussionen fortsätter, inte bara inom Svenska kyrkan utan i hela samhället. Något verkar vara snett i systemet!

5 reaktion på “Klyftorna ökar och prästerna saknar moral!

  1. Jag tror att präster är likadana som dom flesta av oss. Blir vi erbjudna en bra lön, så tackar vi inte nej till det, där fastnar ofta moralen.. Jag tycker också att det är fel att löneglappet är så svindlande stort och det är inte bara mellan präster, utan hela samhället präglas ju av svindlande löneskillnader, det är alldeles förskräckligt hånfullt mot vanliga löntagare, som får in ett antal tusenlappar varje månad som ska räcka till allt och där det måste planeras ordentligt för att kunna ha någorlunda levnadsvillkor, medan höga tjänstemän, som säkert gör ett bra arbete, men som har så mycket pengar i lön, så dom helt omöjligt kan utföra ett arbete som är värt så mycket pengar… det är inget lätt problem att komma tillrätta med…men kämpa på !!!

Kommentera