Den helige Mikaels dag

Psalmer: 333, 730, 745

Text: Upp. 12:7-12

Den helige Mikael är en riktig hjälte! En Guds hjälte som kämpar mot ondskan. Det blev en strid i himlen berättar Johannes i Uppenbarelseboken. Till och med i himlen pågick en kamp mellan det goda och det onda. Inte konstigt att den kampen också pågår på jorden varje dag. Och det är väl det berättelsen vill säga när Johannes berättar vidare hur draken, det vill säga ondskan själv, eller satan eller djävulen, den har många namn, faller ner på jorden?

Ondskan kommer till oss alldeles påtagligt som en fallen drake, ormen från urtiden.

Ja visst är detta en saga, en myt, en berättelse som vill förmedla något viktigt till oss men som knappast måste hålla för en reality check. Den kan få vara en berättelse, den måste inte vara sinn i sig men budskapet i den är sant. Ondskan finns och det finns de som kämpar emot den. Gud kämpar mot ondskan hela tiden.

Ibland frågar vi oss hur Gud kan finnas när det finns så mycket ont i världen. Det är en rimlig fråga men samtidigt kan man ju undra hur världen skulle sett ut utan Guds goda kamp? Jag tror att den pågår hela tiden och jag tänker att världen skulle vara en mycket mer bedrövlig plats utan den kampen.

Mikael är en hjälte som kämpar Guds goda kamp. Som ställer sig till förfogande när Gud behöver honom. Mikael väjer inte undan för det som är riktigt svårt, han går rakt in i det och besegrar det svåra.

Liksom Jesus får Mikael vara en förebild, ett eftersträvansvärt ideal för oss, alldeles vanliga människor. Vi är inte Mikael eller Jesus, vi orkar inte allt, vi kan inte helt bortse från våra rädslor, vi är ju människor!

Men vi är alla kallade till den goda kampen som behöver utkämpas i världen. Tack gode Gud för alla modiga människor som vågar kämpa! De är många, vi vet det, för vi läser om dem, vi hör talas om dem, vi ser dem i vår omgivning.

Kan du och jag också våga vara med och kämpa? Hur ser den kamp ut som du är kallad att delta i? Vad kan du bidra med för att göra denna värld till en bättre plats?

Att inte ta denna kallelse på allvar är att förminska sig själv och sitt eget människovärde. I Guds ögon är vi alla potentiella hjältar, tror jag. Gud vill ha med oss i den rörelse som vill förändra världen, som vill säga att en annan värld är möjlig. Att det går att förändra, trots allt!

I berättelsen faller draken ner på jorden och vi ser det alla, kampen mellan det onda och det goda pågår ständigt. Också inom oss pågår denna kamp. Ni vet bilden av att vi har en liten djävul och en liten ängel på vardera axeln som viskar i våra öron när vi ska ta ett etiskt beslut. Också inom oss pågår ständigt kampen mellan det onda och det goda.

Hur skulle Mikael ha gjort? What would Jesus do? Det är frågor att ha med sig I en situation där vi måste fatta ett beslut. Tänk så mycket bättre att ha Mikael eller Jesus på axeln!

Världen behöver fler hjältar! Världen behöver både dej och mej!

Jag gillar idén om änglar som förebilder. Jag vet faktiskt inte om jag tror på änglar. Jag har aldrig set någon men jag har några änglar där hemma som jag fått i olika sammanhang. Ovanför min säng står en ängel i trä i fönstret. Den fick jag och Sara när vi gifte oss som en önskan om att vi skulle vara beskyddade i vårt äktenskap. Jag vet inte om det fungerat men jag gillar tanken på beskydd av en mäktig ängel. En hjälte, förebild, som kämpar den goda kampen för mig också när jag inte orkar eller kan. Som en ställföreträdande kämpe som i vått och torrt står vid Guds och min sida i kampen för det som är rätt och riktigt, det som ger liv och inte förvränger det och förintar det.

Det är svårt med änglar, tycker jag. Men när jag får se dem som hjältar blir det lättare. För jag är övertygad om att kampen mot det onda hela tiden pågår och jag är övertygad om att Gud inte kan stå en sam i den kampen. I den behövs både änglar och alldeles vanliga människor som du och jag.

Så låt oss ta vår kallelse på allvar och sträva efter att bli som Mikael och Jesus!

Amen.