Sommaravslutningsmässa

Idag firar vi terminens sista mässa på S:t Sigfrids. Vi gör ”Gemenskapens väg” som är en mässa skriven av Iglesia luterana costarricense och Växjö stift tillsammans. Våra ILCO-elever leder musiken, det blir härligt!

Texter: 1 Kor. 1:26-31, Joh. 1:35-46

Det handlar om kallelse idag. Att vara kallad till att göra viktiga saker. Det är stort och viktigt! Jag tror att alla människor vill känna sig kallade. För det betyder ju att man är sedd och att det går att förvänta sig något av en. Det i sin tur innebär att det finns ett förtroende till vem jag är och vad jag kan bidra med.

I texten återkommer att Jesus säger: ”Följ med och se!” och jag tänker att det finns en anledning till att det uttrycket upprepas. För att det är viktigt. Det pekar mot att det som är nytt, det som är fördjupning, det som leder vidare, det kräver nyfikenhet.  Om vi vågar följa med och se kan det hända spännande saker.

Och nog är det det som vi pysslar med här på folkhögskolan? Att locka varandra att följa med och se. För att få svar behöver vi den viljan att gå djupare, söka vidare och möta också det som känns främmande. Det är då kunskap växer!

Vi har alla olika kallelser. Men en kallelse delar vi alla och det är just detta att följa med och se. Ibland innebär det att vi ger oss ut på okänd mark, att vi utmanas att vara där vi inte trodde vi skulle vara, för att efteråt inse vad det verkligen betydde. En skolavslutningsdag är en dag då vi kan fundera över det: vad har jag fått med mig efter detta läsår? Vad har jag utmanats i, det som jag egentligen inte ville eller det som låg utanför min bekvämlighetszon och vad gav det mig av fördjupad självkännedom och kunskap?

Jag tror att vi får bättre syn på vad vår kallelse är när vi följt med och sett, upplevt och sökt kunskap och vidgade vyer. I bästa fall är folkhögskolan en plats där man kan få hjälp att finna sin egen väg i livet. Att växa till det ansvar som ett liv innebär. För det är stort och gött att leva!

Oavsett vad som händer dig i livet står en sanning kvar: att du är räknad med. Att Någon söker dig och vill ditt liv. Du är aldrig ensam och det spelar roll att just Du följer med och ser! Amen.