Fairtrade är inte planekonomi!

I Smålandsposten 15 februari ondgör sig ledarskribenten Marcus Svensson över Fairtrade. Bland annat menar han att det i botten finns en kritik av konkurrens och marknadsekonomi. Denna kritik menar han förklarar varför Svenska kyrkan och LO äger Fairtrade i Sverige.

Det där är ganska kul, och ganska korkat. Jo, Svenska kyrkan kritiserar den rovdrift på människor och natur som sker inom ramen för konkurrens och marknadsekonomi. Men mig veterligt har Svenska kyrkan aldrig sagt att vi inte ska ha marknadsekonomi och konkurrens. Har LO sagt det? Nej, det som avses är att vi behöver en marknadsekonomi som tar mäniskors och Skapelsens behov på allvar. Då behöver vi diskutera etik inom affärsvärlden. Det är väl en bra idé? Marcus Svensson menar att det bara är handel och konkurrens som leder till utveckling och ökat välstånd. Vi andra som inte pysslar med det ska inte bry oss utan låta ”marknadskrafterna” sköta världens utveckling.

Det är att frånta människor ansvar och det är att sakna etik när man säger så. Men Svensson sitter i den bur som heter marknadsortodoxi där varje ifrågasättande skall skjutas på och gärna förlöjligas. Det finns nämligen bara en spelare på arenan och det är ”Marknaden”, denna skall vördas och icke ifrågasättas.

Så när Fairtrade kämpar för att producenter av sådant vi stoppar i munnen ska kunna leva drägliga liv vill Smålandsposten låta dessa människor vänta på att konkurrens och marknadsekonomi ska lösa deras problem. Bekymret är bara att det verkar ta tid. Svensson oroar sig för att kaffet inom offentlig sektor ska bli dyrare om alla dricker Fairtradekaffe. Jo men vad bra, då betalar ju åtminstone det offentliga Sverige vad kaffet verkligen kostar! Jag vet inte om Svensson varit på en konventionell kaffeplantage men jag tvivlar på det. Det har jag däremot och där har jag sett de vidriga förhållanden arbetarna tvingas finna sig i.

Fairtrade löser inte ensamt världens problem. Men Fairtrade hjälper många människor i världen genom schysst handel, att vi som är bland de rikaste 8 % i världen betalar vad produkter faktiskt kostar. Är det för mycket begärt? Däremot är Fairtrade varken bakåtsträvande eller planekonomiska, istället verkar Fairtrade på en fri marknad där man vill föra in lite vett och sans. Det gillar jag!

Smålandspostens ledarsida bör man för övrigt hoppa över om man har svaga nerver.