Låt oss alltså skrota vapenexporten!

En majoritet av svenskarna är emot svensk vapenexport. Ganska självklart tänker jag men skönt att få det på papper så att säga. Nog är det alldeles orimligt att detta Sverige, som ska vara ett fredsälskande land, exporterar nästan mest vapen per capita! Dessutom är det ju så att svenska staten gör många undantag varje år så att vapen riskerar att hamna i fel händer. Dessvärre hamnar vi ofta i diskussionen om jobb. Alla jobb behövs! Alla jobb är bra! Men det är väl inte sant? Är verkligen ett jobb som handlar om att tillverka prylar som kan döda ett bra jobb? Är det ett bra jobb att tillverka cigaretter som är farliga för människor? Är det bra med en porrindustri? Utan att bli moralistisk kan man tala om detta utifrån moral. Vilket ansvar har jag som enskild person för mitt arbete och det jag gör på min arbetstid? Är jag friad från ansvar bara för att alla jobb är bra? Jag tycker inte det. Vi har naturligtvis alla ett personligt ansvar. Men svenska staten har också ett ansvar. Vi kan besluta oss för att lägga ner vår vapenexport. Om nu Sverige måste ha ett eget militärt försvar får vi också ta de kostnader det kräver. Då blir en egen vapenproduktion till det egna försvaret naturligtvis väldigt dyr. Men det är väl priset vi får betala? Att landa vapenexportdiskussionen i jobb och ekonomiska överväganden är fegt. Vi behöver istället tala om vapnens katastrofala skador i världen!

Jag åker till Almedalen.

Klimathot och klimatflyktingar kräver öppna gränser

1/7 kl. 17-18, Församlingshuset Domkyrkan, Norra Kyrkogatan 2.

Med utgångspunkt från skapelseteologins perspektiv vill vi fråga vad vårt globala ansvar för klimatförändringarna innebär. Kan vi stänga gränserna för de flyktingströmmar som nu rör sig över medelhavet upp mot Europa när vi är en del av klimatkrisens orsak. Panelsamtal om klimat, teologi o politik.

Vad är kyrkans svar på IPCC:s senaste klimatrapport när den växlar perspektiv från kommande hot till redan existerande förändring av klimatet. Är ”biskopsbrevet” ett tillräckligt svar på klimatutmaningen, hållbarhetsfrågorna och miljöfrågorna? Varför ges inte dessa frågor större uppmärksamhet i valrörelsen och i kyrkornas aktivitet? Borde inte ekoteologin bli en del av kyrkans officiella teologi med en förändring från en antropocentrisk till en skapelseorienterad livssyn? Vi vill väcka frågor om klimat, miljö och teologi i ett panelsamtal med ett långsiktigt fokus på förändring.

Medverkande:
Helle Klein, Chefredaktör Dagens Arbete. Mats Svegfors, fd chefredaktör SVD. Stefan Edman, Författare och klimatrådgivare. Mattias Irving, Redaktionschef Dagens Seglora. Magnus P Wåhlin, Stiftsadjunkt.
Jag ser verkligen fram emot att vara moderator i detta samtal! Km förbi om du är i Visby!

Dags för lojalitet!

Jag är uppvuxen på 70-talet. I det lilla samhälle som jag bodde i, Billesholm, fanns två matbutiker: Konsum och ICA. Man valde den ena eller den andra, de flesta handlade inte i bägge. Min mor och mormor var lojala mot Konsum, jag kan inte minnas att vi någonsin handlade på ICA. Jag minns kvittoräkningen som gjordes en gång om året. Alla kvitton hade sparats och de skulle räknas samman så att man kunde begära återbäring, man fick tillbaka pengar. Dessa pengar var viktiga för min mor och mormor, det var knappa tider. Idag verkar vi inte vara lika lojala, de där hundralapparna i återbäring betyder inte lika mycket längre, för de flesta, många har fått det bättre.

Det går knackigt för Coop, kommer det att gå i konkurs? Det vore synd tycker jag eftersom Coop faktiskt är bäst på ekologiskt och Fair Trade. I Växjö där jag bor är det tydligt. Jag undviker ICA, City Gross, Lidl, Netto eftersom jag där inte finner det jag vill ha av ekologiskt och Fair Trade. Coop har tvingat de andra kedjorna att bli bättre på ekologiskt, de har gått före, som en medlemsdriven organisation har man visat hur man vill ha det. Men vi konsumenter väljer trots detta inte att vara lojala med denna goda idé. Jag vet att alla inte har råd att köpa ekologiskt och Fair Trade men då måste vi som har råd göra det. Vill vi att Coop ska fortsätta visa vägen i dessa frågor behöver vi vara mer lojala.

Jag är inte anställd av Coop, har aldrig varit och får inte betalt för detta inlägg. Men jag fortsätter handla på Coop.