2:a Advent, betraktelse.

”Guds rike är nära”

Text: Markus 1:14-15

Andra advent, vi går mot jul och julnatten då världens frälsare kommer till jorden i berättelserna om barnet i krubban. Tiden är inne, Guds rike är nära säger Jesus. Talet om Guds rike kan inte tystas, just när den ängslige kungen fängslat Johannes, han som går före Jesus, dyker Jesus själv upp och förkunnar Guds rike.

Och Guds rike bryter in i våra liv nu. Kärlekens rike, fredens rike, möjligheternas rike. Drömmen om detta rikes fullkomnande kan aldrig tystas. Tystas en röst kommer nya att höjas. För vi människor vet hur livet egentligen var tänkt och vi längtar efter att få leva det livet, livet i Guds rike.

Kanske är dagens evangelium det kortaste av alla evangelietexter i vårt kyrkoår och det är väl också en sammanfattning om allt det Gud vill berätta för oss genom Jesus Kristus?  ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Kristendom handlar alltid om ett nu, det är nu det sker, det är nu möjligheterna finns! Det finns inget viktigare som vi måste vänta på först innan vi kan ta itu med kampen för Guds rike. Det är alltid nu. Guds rike är nära, vår uppgift är att söka det och leta efter det. För det finns ju också redan här, mitt ibland oss, i oss.

Vi brottas med dubbelheten i advent: köpfesten, frosseriet, konsumtionen och samtidigt detta Guds rike som är något helt annat. Som kommer till oss från ett barn i en krubba, från en man på en åsna.

I psalm 423 finns ett nu som talar till oss in i vår tid, i vår vardag just idag. Ge nu, kom nu, Immanuel ger frihet nu. Inte sen, inte när vi förberett oss klart, inte när vi gjort allt vi tror oss vara tvungna att göra först utan just nu! Nu kommer Guds rike. Är vi redo? Nej, jag tror aldrig vi blir redo men vår uppgift är att söka och vara uppmärksamma på Guds rike. Det finns och det sker hela tiden under som gör at vi vågar tro det. Också i den här världen med naturkatastrofer, svält och krig. I människors utsatthet, i rovdriften på Moder jord, mitt i allt det vi inte vill se, också här bryter Guds rike in, finns redan, är en realitet.

Immanuel, Gud med oss, är här, bor i oss och allt utanför. Omvänd er och tro på budskapet säger Jesus till oss idag. Att vända om handlar om att vända oss mot det rike som redan är och som kommer. Att vända oss mot Jesus, mot Guds översvallande kärlek. Att vända om är att söka och spana efter det goda, att vända bort från det som vill ta vår uppmärksamhet från det som är livet. Att inte tillåta oss att brytas ner av allt det mörka vi ser utan istället låta det bli en inspiration för oss i kampen för att liksom Johannes bereda väg för det goda, för Jesus själv som ju är här, som alltid varit här och som kommer i julnatten på nytt.

Markustexten där Jesus på något sätt sammanfattar hela sin kallelse, hela sitt verk, tål att mediteras över. Hur ser riket ut? Hur kan det landa i mitt och världens liv? Vilken är min uppgift? Hur kan jag vända om, vad behöver jag vända om ifrån i mitt liv? Hur kan budskapet bli en tro i mitt liv?

Alla dessa frågor får vandra med oss i adventstiden och vi får finns luckor i julhetsen där dessa frågor får ta plats. Ett ljus är tänt i mörka advent, Guds rike är nära, omvänd er och tro på budskapet.

Amen

 

Vi tänder ett ljus i advent,
det värmer den som frusen är.
Vi tänder ett ljus i advent,
det sprider ljus i vårt mörker här.
Och alla som är rädda och fryser på vår jord,
dom borde få sitta vid vårt bord
när vi tänder ett ljus i advent,
när vi tänder ett ljus i advent.