Klimatförändringen inte primärt ett ekonomiskt problem!

Nya beräkningar visar kostnaderna för smältningen av arktis is. Och visst är de ekonomiska kostnaderna stora när vi struntar i att göra något åt jordens temperaturökning. Det visade redan Stern-rapporten. Men det finns ju andra kostnader som är så mycket viktigare. Människors lidande och död. Orättvisan som befästs i världen eftersom de fattiga som inte släppt ut klimatgaser drabbas hårdast av dem. Den typen av kostnader är det vi ska fokusera på. Eller har empatin med andras öde miskat så radikalt i oss att vi bara kan räkna förluster i kronor och ören? Hoppas inte det.

229 miljoner euro är inte peanuts!

229 miljoner euro exporteras det för ifrån illegala bosättningar på ockuperad mark. Det är en liten del av Israels export till EU men det är mycket pengar! Det vore rimligt att detta upphör genast. Nu verkar det som om det kommer nya riktlinjer från EU som ska förhindra denna oetiska handel. Det gäller bara att en märkning kommer till stånd så att det går att avgöra var grejorna kommer ifrån. Hoppas nu bara inte att politiskt rävspel eller korkade handelsregler skall sätta käppar i hjulet för detta! Det är dags att sätta press på Israel!

Fairtrade – ett självklart val!

Dessvärre köper vi i Sverige allt för lite Fairtrade-märkta produkter. Jag undrar vad det beror på? I flera undersökningar visas att kännedomen om vad Fairtrade står för ökar. Ändå verkar vi inte kunna ställa om våra vanor och flytta handen några decimeter i kaffehyllan i butiken. 1,3 % av systemets vinförsäljning är Fairtrade. Det är inte bra. Utbudet är litet men jag brukar ändå kunna finna goda viner som är Fairtrade. Till sommarens Cuba Libre är ju också Ubuntu-cola det självklara valet. Då kan vi prata om ”Libre” på riktigt. Ubuntu finns i min lokala ICA-butik, alltså lätt att köpa istället för andra märken som har en historia av att motarbeta arbetarnas anslutning till fackförbund. Hur svårt kan det egentligen vara? Kaffe, te, bananer, muscovadosocker, honung, cacao med flera produkter har ju ett Fairtrade-alternativ i nästa alla Coop:s och ICA:s butiker. Varför handlar du inte det? För de flesta svenskar är inte priset det avgörande utan vanan. Om vi som har råd att välja väljer rätt kan volymen öka och priserna sänkas så att ännu fler får råd. Dock ska man komma ihåg att Fairtrade aldrig kan konkurrera med enbart priset. Det är ju likosm själva grundidén att de som producerar det jag vill ha får rimliga löner. Visst är det självklart egentligen? Dags att handla! Dags att handla schysst!