4 grader alltså!

Det finns en risk för att vi går mot en ökning av jordens medeltemperatur på 4 grader. Det är minst sagt illa men egentligen inga nyheter för de som hängt med. Problemet är bara att så få hänger med, orkar bry sig. Just nu är det bara plånboksfrågorna som intresserar dessvärre. När jag för några år sedan läste Mark Lynas bok 6 grader förfärades jag av hans scenarior om framtiden i 4-gradersvärlden. Nu är vi på väg dit. Mina barn kommer definitivt att få uppleva ett mer insabilt klimat. Rockström menar att det är katastrofalt. Det tror jag också. När ska vi vakna ur våra drömmar om ständig tillväxt och göra något åt saken? Trots alla rapporter finns fortffarande de som anser det vara en bluff att klimatat förändras. Man kan undra vem som tjänar på en sådan bluff? Det som karaktäriserar klimatskeptikerna är brist på empati anser jag. kan man inte se vad som händer i världen och hur människor och natur drabbas. Vill man inte se? Är det dåligt för affärerna?

Dags nu för kyrkorna i världen att agera kraftfullt. Dags för Svenska kyrkan att komma till skott med den stora omställningen att i konfirmandarbetet och i förkunnelsen tala allvar om dessa saker. Det finns hopp förstås, men det minskar för varje dag som går. För varje dag som går ökar våra utsläpp, ingenting pekar på en minskning. Vi lever som om det inte fanns en morgondag. Vi föröder den gåva Gud gett oss människor att förvalta. När ska vi vakna? Var finns profeterna?

Hjälp oss se Din vision. En bön.

Gud, du har en vision om hur din värld ska se ut. Hjälp oss att också se den så att vi kan sträva efter den, tillsammans som dina barn. Tack för att du sänder profeter att påminna oss om hur du vill ha det. Vi tackar för alla unga människor som väljer att protestera högljutt mot orättvisorna på gator och torg. Låt oss våga ansluta oss till dem så att rörelsen för rättvisa växer i världen. Hjälp oss som enskilda kristna och som församlingar våga påverka våra politiker, lokalt, nationellt och globalt att följa din vilja när de fattar viktiga beslut. Gud, vi känner din vision och din vilja men vi har svårt att följa den. Väck oss ur vår bekväma sömn. Amen.