Betraktelse – friheten i Kristus

Friheten i Kristus handlar texterna om denna veckan. Jag tror att vi alla är fria i grunden, vi är födda fria även om vi vet att en del barn verkligen inte föds i frihet. En del föds till fattigdom, barnarbete, utnyttjande ja en del föds faktiskt i fängelse, fångar redan vid födseln alltså. Men om vi för en stund funderar över hur Gud tänker när världen och människorna skapas tror jag att grundtillståndet är frihet. Men vad är det då, denna frihet. I vår del av världen är frihet ofta att kunna vara ekonomiskt oberoende, kunna välja utbildning och yrke, var man skall bo, vilken mat man ska äta och vilka kläder man ska köpa. Ja vi har till och med gjort ordet valfrihet som något av det viktigaste vi vet, det kan vi se i alla valkampanjer inför riksdagsvalen i Sverige. Partierna försöker övertrumfa varandra om vem som kan erbjuda mest valfrihet. Men det kan väl inte vara det viktigaste? Att välja vilken mat man ska äta eller vilka kläder man ska köpa? Nej, jag tror det finns en mycket mer grundläggande frihet än så. Friheten att vara, att finnas till. Att bli accepterad för den jag är, bara av det enkla faktum att jag är skapad till Guds avbild, liksom alla andra människor. Om jag ska söka mig fram tilll vad det innebär att vara människa kanske det i vår tid handlar om att vända den skenbara valfriheten ryggen och fokusera på det som är viktigt. Att följa Jesus kanske idag mer handlar om att välja bort för att kunna fokusera på min nästa, för hur ska jag kunna hinna vara en god medmänniska när det mesta av min tid går åt till att välja. Ska jag gilla det eller det inlägget på Facebook? Ska jag investera mina sparpengar i den eller den fonden om jag nu har några? Jag menar inte att de val vi gör med våra pengar är oviktiga, de är viktiga och vi ska vara aktsamma om våra val men när alla dessa val äter min tid blir det problematiskt. Den tid jag kunde ägna åt att be, att finnas till för någon annan, att påverka min omvärld.

Att vara fri är att vara människa. Då kan inte tron stängas in i formler och formuleringar. Kyrkan har ofta ansett sig vara tvungen att formulera tron för lång tid framåt för många människor. I det finns sällan dynamik, risken för stillastående är påtaglig. Det innebär att vi alla måste vara med och tolka vår tro, den vi bär på i vårt inre och den vi delar tillsammans. Vad tror vi på? Det måste finnas en utveckling i detta tror jag eftersom vi människor och världen ständigt förändras.

Frihet är inte något som bara kommer till oss. Även om Jesus befriat oss alla så handlar våra liv om att söka oss den friheten. Vad innebär det att vara befriad i Kristus? Att söka Kristus genom att välja bort och skala av, att göra vårt liv enklare tror jag kan vara en framkomlig väg. Jesus har på korset befriat oss från dödens lag, det är svårt att förstå. Vi får leva som människor, hela människor, vi får älska andra och vi får bli älskade. Vi är fria att släppa på våra masker för att släppa in andra i våra liv, vi får våga vara nära, vi får se på varandra som heliga varelser.