Inget har vi lärt?

Nu ökar VD:arnas löner igen. Men jag som trodde vi var mitt i en ekonomisk kris? Har jag missat något väsentligt? Eller är det som ekonomerna brukar säga att marknaden är så invecklad att vi inte kan förstå den? Så är det naturligtvis inte! En VD tjänar på ett år vad en industriarbetre tjänar under ett helt liv. Klyftorna växer. Vill vi ha det så?

Jag tror att i ett samhälle där de ekonomiska klyftorna växer, där växer också sektorisering och vi får ett samhälle som till sist inte håller samman. Det är en farlig väg att gå. Jag tror på en reglerad kapitalism, som tar skapelsens och människors behov på allvar.

Kan det vara så att de som tjänar mest är mer oetiska än andra?

Svensk migrationspolitik måste humaniseras!

Ännu ett exempel på handläggning av ett migrationsärende som man som medborgare inte kan vara stolt över. Jean Kabuidibuidi har utvisats till Kongo trots att man visste att han skulle fängslas för sin regimkritik. Har vi inte längre politiska flyktingar i Sverige? Att han dessutom redan vistats 8 år i Sverige och har tre svenskfödda barn gör inte saken bättre precis. Jag skäms för den svenska migrationspolitiken, den måste förändras nu!

Om det skulle visa sig att svensk gränspolitik använt mutor för att få in Jean i Kongo är det oerhört. Jag hoppas på en grundlig utredning!

Bekymrad över tonen i debatten i Svenska kyrkan.

Helle Klein är inte längre krönikör i Kyrkans tidning. Det kan man tycka vad man vill om. Det som bekymrar mig mest i denna soppa är tonen i debatten. Den tonen kan möjligen höra hemma i politiska sammanhang även om det vore trevligt med respekt även där. Självklart ska och får vi tycka olika i Svenska kyrkan och det är bra med debatt. Men när man drar likheter till Utöyja och när det i kommentarer talas om sörja, avkragning med mera blir jag trött.

Kan vi i kyrkan inte tala med varandra i en rimlig ton. Är inte kyrkan en motkultur? Något som vill vara något annat?

Jag tror det är bra med en diskussion om kyrkans identitet. Det är bra om vi vet vad vi tror på, men vi tror ju olika, och det är väl inte ett problem? Jag tror att Gud vill att vi ska tolka bibeln och traditionen på nytt, ivarje tid, reformationen pågår! Och den ska pågå!

Men jag tror inte vi ska bygga in oss i olika hörn, skyttegravsdebatter befrämjar inte mer liv i kyrkan, gör inte att evangelium kan utbredas och Guds rike upprättas, det är kontraproduktivt.

Jag tror på religionsdialog, att det är bra att tala med varandra, att det är bra att religion är viktigt för många. Jag tror att rasism och misstroende behöver motarbetas och jag hoppas att de element som finns i Svenska kyrkan exempelvis genom Sverigedemokraterna kommer att försvinna. Det är förhoppningsvis en kort parentes att vi har dessa i beslutande organ i Svenska kyrkan.

Tänk om vi kunde använda fastetiden till att mötas i ömsesidighet, alltså med god vilja och med respekt? Vi behöver inte hålla med varandra och vi kan vara tydliga med vad vi tror på och står för. Men för den sakens skull behöver vi inte svartmåla dem som står oss emot, det kan rimligen inte vara ett kristet förhållningssätt, eller?

Pausen är över.

Har varit i Värmland med familjen och åkt skidor. Jag slås ofta av hur fantastisk den Skapelse vi lever i är. Den skapelse vi fått att vårda av Gud är alldeles otrolig. I Värmland fick vi dessutom se en livslevande varg. Det var magiskt!

Att vara i Guds natur är en gåva som vi ofta nyttjar för lite. Jag hoppas på fler fantastiska upplevelser nu när våren äntligen verkar vara på gång.