Inget har vi lärt?

Nu ökar VD:arnas löner igen. Men jag som trodde vi var mitt i en ekonomisk kris? Har jag missat något väsentligt? Eller är det som ekonomerna brukar säga att marknaden är så invecklad att vi inte kan förstå den? Så är det naturligtvis inte! En VD tjänar på ett år vad en industriarbetre tjänar under ett helt liv. Klyftorna växer. Vill vi ha det så?

Jag tror att i ett samhälle där de ekonomiska klyftorna växer, där växer också sektorisering och vi får ett samhälle som till sist inte håller samman. Det är en farlig väg att gå. Jag tror på en reglerad kapitalism, som tar skapelsens och människors behov på allvar.

Kan det vara så att de som tjänar mest är mer oetiska än andra?

Svensk migrationspolitik måste humaniseras!

Ännu ett exempel på handläggning av ett migrationsärende som man som medborgare inte kan vara stolt över. Jean Kabuidibuidi har utvisats till Kongo trots att man visste att han skulle fängslas för sin regimkritik. Har vi inte längre politiska flyktingar i Sverige? Att han dessutom redan vistats 8 år i Sverige och har tre svenskfödda barn gör inte saken bättre precis. Jag skäms för den svenska migrationspolitiken, den måste förändras nu!

Om det skulle visa sig att svensk gränspolitik använt mutor för att få in Jean i Kongo är det oerhört. Jag hoppas på en grundlig utredning!

Bekymrad över tonen i debatten i Svenska kyrkan.

Helle Klein är inte längre krönikör i Kyrkans tidning. Det kan man tycka vad man vill om. Det som bekymrar mig mest i denna soppa är tonen i debatten. Den tonen kan möjligen höra hemma i politiska sammanhang även om det vore trevligt med respekt även där. Självklart ska och får vi tycka olika i Svenska kyrkan och det är bra med debatt. Men när man drar likheter till Utöyja och när det i kommentarer talas om sörja, avkragning med mera blir jag trött.

Kan vi i kyrkan inte tala med varandra i en rimlig ton. Är inte kyrkan en motkultur? Något som vill vara något annat?

Jag tror det är bra med en diskussion om kyrkans identitet. Det är bra om vi vet vad vi tror på, men vi tror ju olika, och det är väl inte ett problem? Jag tror att Gud vill att vi ska tolka bibeln och traditionen på nytt, ivarje tid, reformationen pågår! Och den ska pågå!

Men jag tror inte vi ska bygga in oss i olika hörn, skyttegravsdebatter befrämjar inte mer liv i kyrkan, gör inte att evangelium kan utbredas och Guds rike upprättas, det är kontraproduktivt.

Jag tror på religionsdialog, att det är bra att tala med varandra, att det är bra att religion är viktigt för många. Jag tror att rasism och misstroende behöver motarbetas och jag hoppas att de element som finns i Svenska kyrkan exempelvis genom Sverigedemokraterna kommer att försvinna. Det är förhoppningsvis en kort parentes att vi har dessa i beslutande organ i Svenska kyrkan.

Tänk om vi kunde använda fastetiden till att mötas i ömsesidighet, alltså med god vilja och med respekt? Vi behöver inte hålla med varandra och vi kan vara tydliga med vad vi tror på och står för. Men för den sakens skull behöver vi inte svartmåla dem som står oss emot, det kan rimligen inte vara ett kristet förhållningssätt, eller?

Pausen är över.

Har varit i Värmland med familjen och åkt skidor. Jag slås ofta av hur fantastisk den Skapelse vi lever i är. Den skapelse vi fått att vårda av Gud är alldeles otrolig. I Värmland fick vi dessutom se en livslevande varg. Det var magiskt!

Att vara i Guds natur är en gåva som vi ofta nyttjar för lite. Jag hoppas på fler fantastiska upplevelser nu när våren äntligen verkar vara på gång.

Bibeln som teater – kan det föra upp religion på agendan?

I Göteborg spelas Bibeln som teater. Jag ser fram emot att få se den i mars. Kanske kan detta göra att vi får en mer nyanserad diskussion i Sverige om religion och dess plats i människors liv? Idag handlar debatten mest om frihet från religion, inte friheten att få utöva sin religion. Den politiska debatt som rasat på kultursidorna på sistone kanske byts ut mot en mer nyanserad diskussion om religion? Föga troligt, men man kan ju hoppas!

Främlingsfientlighetens fula tryne syns allt oftare!

Främlingshatet växer i Europa. I Holland har Geert Wilders lanserat en galen hemsida. Det är bara ett av tecknen i tiden. I Ungern, Frankrike, Danmark och Sverige växer också denna typ av åsikter. Vad är det som gör att de frodas? Rädsla, tänker jag. Som kristen har jag att i alla lägen hävda människans okränkbarhet, hon är ett under, skapad i kärlek och får inte kränkas. Jesus talar ofta till oss med orden ”Var inte rädda” för han vet att det är det farligaste som finns, rädda människor. När vi blir rädda är vi kapabla till det mest bestialiska handlingar vi kan tänka oss. Vi vet det genom vad historien lärt oss, men nu upprepas alltså historien igen. Hur ser motståndsrörelsen ut denna gång?

Bensinpriset på rekordnivå – är det bra?

Ja, det är enkelt för mig att säga att det förstås är bra för miljön. Om fler minskar på sin körning släpper vi ut mindre koldioxid, åtminstone från transporter. Jag bor i en stad och har nära till jobbet och barnens skola. Jag kan välja att ta bilen eller inte. Det måste rimligen gå att hitta ett sätt för de som bor på landet att få öka sitt skatteavdrag. Hur svårt kan det vara att ändra reglerna? Man kan hävda att man själv väljer vart man bor men samtidigt vill åtminstone jag att hela Sverige ska leva. Något måste göras! Förhoppningsvis kan dock de höga priserna innebära att vi minskar det onödiga bilåkandet. Sverige ökar dock sitt koldioxidutsläpp 2011 jämfört med 2010 trots en minskning i bensinåtgång. Det brukar bli så att det vi vinner på det ena använder vi till annan konsumtion, summan av lasterna är konstant. Jag anser att den som skitar ner ska betala, det är alltså bra att vi har hög skatt på drivmedel i Sverige. Det vore bra om låt säga 25% av denna skatt avsattes till miljöåtgärder och offensiv forskning.

RIA får inte höjt bidrag av Växjö kommun – illa!

Igår tog man beslut i nämnden för arbete och välfärd. Inga extra pengar till RIA ännu i alla fall. Man skyller på att det måste finnas en verksamhetsplan. Det är väl klart attd et måste finnas och det har man också skickat in år efter år. Verksamheten har inte ändrat karaktär, bara ökat i omfång eftersom behoven växt. Nu står RIA med uppsagd personal som inte heller igår fick ett vettigt besked. Kan inte Växjö kommun garantera pengarna i avvaktan på en ny verksamhetsplan som ju verkar så viktig? Vi talar om 350.000 kronor, ganska mycket pengar förvisso och kommunen skall handskas varsamt med skattebetalarnas pengar, inget snack om saken. Men vi satsar pengar på mycket annat i den här kommunen som minst sagt kan verka mer osäkert på många sätt. Jag menar inte att det är fel av kommunen att vara offensiv och göra stora och bra satsningar för staden men samtidigt måste man kunna ta hand om de som lever på marginalen!

Profeterna skriver om detta i GT, att ett samhälle skall bedömas efter hur de tar hand om sina fattiga. Nu är det dags för Växjö kommun att på allvar visa att man vill RIA:s gästers väl! Kom igen nu!

Betraktelse över 1 Kor. 13:1-13.

Paulus text kallas kärlekens lov och läses i kyrkorna mest vid vigslar. Det är egentligen synd att den kopplas så tydligt till vigslar för det innebär att vi sällan predikar över den texten i kyrkorna. Men jag tror det är en bra idé att göra det. Paulus hyllar kärleken och han beskriver också att kärleken måste gå på djupet i våra liv, på allvar genomsyra oss. Annars är vi bara skrällande cymbaler, alltså vi pratar vitt och brett om kärleken och hur viktigt det är att vi kristna visar varandra kärlek men när det kommer till kritan är vi lika egoistiska och rädda som alla andra. Paulus är mycket tydlig. Kärlek kräver mycket av oss.

Det är inte konstigt att den här texten kommer just denna söndag som ändå är förberedelsen inför fastan. I fastan begrundar vi det oerhörda att Guds son själv, Jesus Kristus, dör och öppnar vägen för vår förlåtelse, på korset tar Jesus all vår brustenhet med sig till Gud så att vi kan bli hela. Jesus är den som tydligast visar oss vad sann kärlek är. Vi är inte Jesus, vi kan inte älska som han kan, men vi kan söka oss allt närmare den kärleken som Jesus har, vi kan sträva efter den, jag tror att det är det våra liv går ut på.

Kärlek är inget lättköpt, kärleken kräver av oss att vi mognar och blir vuxna. Och detta skriver Paulus också om i sitt brev. ”När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn. Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga.” Kärlek är inte barnslig. Kärlek är inte bara den kärlek ett barn visar sina föräldrar, i de bästa fall, den villkorslösa kärleken som bara är, utan nämnvärd eftertanke. Den kärleken är fantastisk och behöver vårdas och Jesus använder ofta barnen som goda exempel på vad tro kan vara, villkorslös kärlek. Men den vuxnes kärlek, den mogna kärleken är något helt annat. Den ställer krav på uppoffring, att inte alltid gå först själv, den kräver djup självkännedom, vem är jag och hur ser min kärlek ut? Den mogna kärleken kräver mod att stå ut också i situationer som är olidliga, för kärlekens skull.

Kan det vara så att detta att mogna i sin tro innebär att mogna i kärlek, jag tror det. Den genuina kärleken till mig själv, till hela Skapelsen, till mina medmänniskor och till Gud kräver mognad och insikt.

Vi går in i fastan på onsdag, askonsdagen, men först kommer blåmåndag och fettisdagen, då det ska ätas semlor. På söndag, måndag och tisdag är det karneval, då man traditionellt äter mycket kött och fett och festar på olika sätt. Allt för att förbereda sig inför fastan som sedan kommer och varar i 40 dagar fram till påsk. Karneval betyder ju farväl till köttet, under fastan skulle man tra´ditionellt avhålla sig från olika saker, inte minst kött.

Fastan kan vara en tid för eftertanke och mognad. Kanske är det just i årets fasta som vi ska mogna i kärlek? Avstå för att andra ska få leva? Så som Jesus ju gjorde? Att bli vegetarian, åtminstone delvis, i fastan är en bra idé. Det minskar belastningen på jorden och ger fler människor möjlighet att äta sig mätta. WWJD? Han skulle bli vegetarian, helt klart! Jag vill sträva dit och tänker mig att fastan ska få bli en tid för eftertanke för mig, med mindre TV, mindre kött, mer tid till bön och helig läsning. Kanske kan det vara något för fler?

Men ännu är det förfasta, karneval och semleätning! Amen.