Hög tid för grön hylla på bolaget!

Ett tag fanns en hylla med ekologiska viner på Systembolaget, det var bra tyckte jag. Jag gick dit och slapp stå och leta efter gröna prickar i de vanliga hyllorna. När jag frågade i min lokala butik varför detta togs bort var svaret att det fanns en ny bestämelse centralt att det skulle vara på annat sätt. Konstigt att Systembolaget inte vill hjälpa en allt större konsumentgrupp till rätta. Det måste ju dessutom spara tid för Systembolaget, de som vet vad de vill ha kan gå direkt till rätt hylla. Bra förslag i dagens GP!

Jag hoppas få se en sådan hylla snart igen.

Bildt bör avgå!

Jag har tidigare här på bloggen skrivit om att utrikesminister Bildt bör avgå. Hans tidigare inblandning i Lundin är minst sagt problematisk. Nu pågår demonstrationer mot Bildt, jag tycker det är bra, om det blir värdiga demonstrationer som går på sakfrågan. Det finns alltid risk att demonstrationer spårar ur och att man inte har koll på fakta.

Till detta bör diskussionen föras att regeringspolitiker inte bör ha sidouppdrag alls. Intressekonflikter måste undvikas så gott det kan. Detta att politiker tjänar stora pengar vid sidan om gör inget gott för förtroendet för politiker som är så viktigt. Varför kan man som politker i riksdag och regering inte nöja sig med den ersättning man får? Och vill vi inte att dessa politiker skall vara hängivna och lägga den tid de kan på vårt samhälles bästa?

Konstigt nog rapporterar inte DN om demonstrationen men det gör andra, exv. GP. Hoppsan, nu ser jag att även DN rapporterar.

Är det någon som fortfarande litar på värderingsinstituten?

Idag får vi veta att ett värderingsinstitut sänkt betyget för flera europeiska länder. Och? Är det fortfarande någon som tar dessa värderingsinstitut på allvar. Ja DN verkar göra det, en bisats berättar att det finns viss kritik, thats it. Även SvD är okritiska. När finanskrisen briserade i USA 2008 och många tvingades lämna sina hus var det just värderingsinstitutens värderingar av de fonder som skapats av lån av olika slag som ställde till det. Bara dagen innan de stora bolåneinstituten föll hade de värderingen AAA. Flera av dessa institut har tvingats till förhör och hävdar ihärdigt attd eras värderingar bara är deras egna åsikter. Jag hoppas regeringsledare i hela Europa struntar högaktningsfullt i de nya betygen och alla andra med för den delen.

Kapitalism 4.0 eller att skrapa på ytan

Klas Eklund skriver debattartikel om kapitalismen men den är inte nyhetstät precis. Jag trodde debattartiklar skulle vara innovativa. Istället är den en enögd lovprisning av det kapitalistiska systemet. 4.0 kunde innebära något nytt, det gör det inte, det handlar snarare om att skrapa lite på ytan. Företag ska ta mer ansvar, jaha, det låter ju bra men hur ska det gå till? Det svarar Eklund inte på. Han konstaterar att vi har ett system som inte tar ansvar och det är ju helt riktigt men han ger inga alternativ.

Eklund liksom alla andra kapitalismkramare ser inget annat alternativ, blicken lyfts inte, nyter med sin frånvaro, det är bekymmersamt när inte ens våra ekonomiprofessorer kan se något annat men så sitter han ju på dubbla stolar också som seniorekonom på SEB. Finns det inte en intressekonflikt här? Jag tror det. Filmen Inside job som fick Oscar i år visar på vad denna typ av intressekonflikt kan leda till. Hur ska vi kunna lita på våra akademiker när de tjänar pengar hos dem de ska granska?