Är ekomaten för dyr?

Det verkar svårt att få svenska folket att köpa ekologisk mat. Hur kommer det sig? Jag tycker de flesta man pratar med säger sig köpa ekomat. Eller är det bara i min vänskapskrets?

Priserna är för höga verkar många tycka, jag hänger inte med riktigt. Man brukar få vad man betalar för, eller hur? Är öppna landskap. färre gifter i naturen, friskare djur viktigt? Jag tycker det. Är det värt några extra kronor? Jag tycker det. Förvånande nog står ekomaten bara för 4% av allt vi äter. Jag trodde faktiskt det var mycket mer. Jag hade nog chansat på 20%. I min butik kan man se på kvittot hur många artiklar som är miljömärkta på kvittot, det tycker jag är toppen. Jag brukar nog hamna på 20-40%. Allt finns ju inte som ekologiskt dessvärre.

I dagens DN efterlyses också handlarnas medverkan. När kommer ekovarorna starkt prissänkta? Varför inte ha ekovaror som lockvaror? Det skulle vara bra. Till sist handlar det nog ändå om konsument makt, vi kan inte hävda att vi inte vet att det finns ekoalternativ, det vet alla idag. Förvånansvärt många väljer att skita i det tydligen. Här har vi samhällsmoralen igen, och det personliga ansvaret. Det spelar roll vad jag gör, det behöver fler inse. Vi kan välja rätt, ofta handlar det om att flytta handen en decimeter åt höger eller vänster i butikshyllan, det klarar de flesta av.

Jag inser att alla inte har råd, men många fler har råd än de som handlar eko idag. Har du råd? Handla rätt! Ta din makt på allvar.

Konsert till förmån för RIA i Växjö 3:e februari kl. 19.00, välkommen!

Fredagen den 3:e februari 2012 kommer RIA:s vänner i Växjö att ha en konsert i Skogslyckans kyrka kl. 19.00 till förmån för RIA i Växjö. Konserten är gratis men självklart räknar vi med att du ger en frikostig gåva till RIA:s verksamhet.

De som medverkar är i dagsläget Sara Wåhlin, Cecilia och Peter Alriksson, Hanna och Fabian Wåhlin men fler musiker kommer att tillkomma. Vi tror det blir en höjdarkväll!

Inte minst hoppas vi på att värva många till RIA:s vänner i Växjö. Det är tänkt som ett löst nätverk där vi tillsammans sprider kunskap om RIA och samlar in pengar. Du kan redan nu bli en vän till RIA genom att sätta in en gåva på Bg 5778-4274. Gör det till en vana och ha en stående överföring till RIA på 100:- i månaden.

Kanske fyller du år snart? Har du allt du behöver? Be släkt och vänner att stödja RIA i stället, en fin present!

Se till att vara på plats och stöd RIA:s viktiga arbete.

Välkomna!

Mycket vill ha mer – samhällsmoral?

Läser i dagens SVD om skatteplanering och jag blir lika arg som vanligt. Hur kommer det sig att företag och VD:ar alltid skall testa gränserna? Är det ekonomisk utveckling att alltid försöka ligga steget före, att undkomma skatt? Knappast! Varför kan man inte istället vara stolt över att betala skatt? Att inse att man bidrar till allas bästa? Är det bra med skola, sjukvård och äldreomsorg? Ja, jag tycker det i alla fall. Mina barn går i en bra skola, det är jag tacksam för och vill gärna betala min skatt för att detta ska fungera. Är rika människor och företag inte intresserade av detta? Är det för att rika människor kan välja vilken skola de vill ändå och betala för den? Ur egen ficka kallas det ibland. Men det är ju inte ur egen ficka egentligen, eller hur? De har berikat sig på andras bekostnad, bland annat genom att vägra betala skatt. I dagens SVD kan vi läsa både om Fortum och om VD:n för Hexagon. Det är sorgligt. Skatteverket har nu inlett en jakt på skatteplanerare och det är bra. Men det borde inte behövas. Hur är det med samhällsmoralen? Är det något vi vill ha? De som driver företag vill att de som arbetar för dem ska vara nyttiga samhällsmedborgare, eller hur? Varför är de inte det själva då? Den engelske ekonomen John Christensen har skrivit om detta och hans organisation Tax Justice Network gör ett intressant jobb på saken. Jag hoppas många läser den hemsidan och engagerar sig i frågan. Mer än hälften av all världshandel passerar genom skatteparadis vilket innebär 250 biljoner USD i förlorade skatteintäkter per år. Tänk vad som skulle kunna göras med dessa pengar i sjukvården, biståndet, skolorna och äldrevården! Var stolt över att du kan betala skatt och kräv att vi alla delar detta ansvar.