Bra dokumentär på Axess – om pengar i framtiden.

I kväll sändes en tysk dokumentär ”Det vi tror på” som handlade om pengar. Här lyfts några intressanta perspektiv. För det första konstateras att pengar inte kommer från banken. Det är lika självklart som att mjölken inte kommer från konsum men det kan vara värt att påpeka i dessa tider.

Bland annat diskuteras behovet av komplementära valutor. Vi behöver lokala valutor, pengar som stannar kvar. Den globala pengarörelsen har utarmat många lokalsamhällen. Här finns goda exempel, exempelvis Banco Palmas i Brasilien men också Fureai Kippu från Japan. Spännande tankar och första gången jag stött på detta fenomen. Jag skriver just nu en bok om pengar och teologi och har letat efter andra system än det  nuvarande neoliberala marknadssytemet utan att riktigt hitta några bra idéer. Jag har tänkt, liksom andra, på att vi behöver en mer lokal ekonomi men inte kommit över några goda exempel. Nu ska jag forska vidare i detta som dokumentären tog upp. Spännande.

Att arbeta mer är tillväxtkramarnas enda argument!

Amerikanska forskare har arbetat fram en idé om en ny almenacka som tar bort röda, lediga dagar för medborgarna. Detta kommer ”marknaden” att tjäna på. I Sverige ”kostar” en röd dag 5-10 miljarder. Frågan är vad det skulle kosta om vi inte fick vara ordentligt lediga ibland. Artikeln finns i dagens DN.

Om vi tar bort den ständiga tillväxten ur ekvationen kanske vi kunde arbeta mindre, satsa mer på våra relationer, utveckla våra gåvor och kanske till och med bli mer tillfreds med våra liv. I den ständiga tillväxtens retorik är det alltid de som arbetar som kan fixa till det. Att arbeta mer är enda sättet att hålla hjulen rullande för hjulen måste rulla om aktieägarna ska få ut sina miljoner och om bonusarna ska kunna fira rekordnivåer.