>Ta hand om maten i jul!

>Jag blir glad över att läsa alla möjliga tips i tidningarna om hur vi kan undvika att slänga mat. Julmaten kan vara till påska  om vi inte lägger fram för mycket och fryser resterna. Det är inte illa!
Enligt FAO slängs en tredjedel av all mat som produceras. En tredjedel! Du läser inte fel. Visst är det märkligt? Det blir runt 100 kilo per person och år det. Matsvinnet står för 4-7 % av vår klimatpåverkan så det finns all anledning att tänka efter.
Jag älskar julmat och jag inser att jag äter för mycket. Inte minst äter jag för mycket fläskkött och det finns få grisar som mår bra innan slakt. Inte bidrar de till att hålla landskapet öppet heller. På köpet blir jag fetare och fetare. Alltså behöver jag skärpa till mig. Jag behöver inse att det inte är en mänsklig rättighet att äta fläskkött. Kött behöver snarare bli garnityr än huvudingrediens. Jag filar på mitt nyårslöfte och jag ser att det kommer att innehålla löften om minskat köttintag och en smärtare figur. Jag tror det är bra, både för mig och för miljön.
Sillen däremot äter jag med välbehag och sköljer ner med KRAV-märkt snaps. Sillen är inte hotad och smart ska man ju bli av fisk dessutom. Ålen har dock sedan länge lämnat mitt julbord och kommer nog knappast dit igen för hur ska ålen kunna räddas? Det ser mörkt ut.
Alltså, låt oss tänka på vad vi äter. Men, kanske ännu viktigare, låt oss tänka på hur vi handskas med den mat som inte äts upp. den behöver vi ta hand om på bästa sätt.
Jag hoppas ni alla får en god jul med god mat som räcker länge.
God jul!

>Vårdskandalen säger något om det ekonomiska systemet!

>Carema, ja vad ska man säga? Den ena idiotiska saken efter den andra kommer fram. Och, jovisst, kommunal, offentlig, vård är inte alltid bättre. Men nog har något allvarligt hänt då vi konkurrensutsätter de viktigaste delarna av vårt samhälle? Vården av de gamla måste få prioriteras!
Bibeln är full av uttalanden om att ett land bedöms utefter hur det tar hand om de fattiga, invandrarna, barnen, änkorna. Profetlitteraturen i gamla testamentet är väldigt tydlig på denna punkt.
Det är alltså inte hur de rikaste har det som är det viktiga, utan hur de har det som är marginaliserade. Och till de marginaliserade i vårt samhälle kan verkligen de gamla och sjuka räknas.
Jag har själv en sjuk pappa och jag ser hur han måste kämpa för att få rätt vård. Tack och lov har han en stark fru som orkar kämpa. Men alla de som är ensamma, vem kämpar för dem?

Vi behöver ett omvårdnadens system, där alla länkar är viktiga, där vi tar hand om varandra. Detta kommer inte det nyliberala marknadssystemet hjälpa oss med! Vi behöver ett nytt ekonomiskt system, nu!

Jag önskar er alla en välsignad jul! Undrets tid är här!