>Gott nytt år! Och en bön.

>Jag hoppas att alla får ett gott nytt år! Jag hoppas att alla denna dag har möjlighet att umgås med vänner.
2012, hur ska det bli?
Kan det få bli ett år med mer förnöjsamhet? Mindre konsumism och en rimligare livsstil?
Jag tror det kan bli så. Om vi är många som vill något annat, som vill vara alternativa, som vägrar ställa upp på en livsstil som utarmar jorden och gör mellanmänskliga relationer svåra.
Kan 2012 bli ett år då vi försöker komma fram till vad som är riktigt viktigt i våra liv? Vi behöver hjälpa varandra att våga tro på att en annan värld är möjlig.

Låt oss be,
Gud, kom till oss denna afton med stora förväntningar. Var med alla dem som bävar inför kvällen och det nya året.
Gud, vi ber om tillnyktrande i världen. Vi ber om ett nytt sätt att leva. Hjälp oss att tillsammans finna det liv som du vill ge oss.
Låt den värld som du har skapat komma till insikt om att vårt sätt att leva är ohållbart. Led den till förnyelse. Det är vi människor som måste ta ansvar, rusta oss med mod och glädje att våga gå före och visa vägen till ett hållbart liv.
Hjälp oss att landa i våra relationer och vårda dem. relationen till dig, till vår skapelse, till varandra och oss själva.
Gud, tack för att du inte tröttnar på din mänsklighet utan ger oss varje ny dag del av din nåd. Den behöver vi. Amen

>Kollektivtrafiken öppnar för privata aktörer – är det bra?

>Nya regler gäller från årsskiftet. Länstrafiken kan ta in fler intressenter som får trafikera vilka rutter de vill om de säljer biljetter från Länstrafiken. Nu hoppas man på att företag vill köra de rutter Länstrafiken själva inte anser rimliga eller lönsamma. Hmmm, man undrar hur det ska gå?
Vill ett bussbolag köra rutter som inte lönar sig? På tider Länstrafiken inte vill köra? Låter det troligt eller rimligt?
Har vi inte Länstrafiken just för att landsbygden skall kunna leva? Använder vi inte gemensamma medel just för att det är svårt att driva detta strikt affärsmässigt? Vilka privata aktörer vill köra det som Länstrafiken med sina trafikplanerare ansett inte vara lönt att köra?
Nu vill man öppna upp för rutter som Länstrafiken inte sett eller tänkt på. Är inte det att undervärdera Länstrafikens kompetens? Jag vet ju inte hur dåliga Länstrafiken är på att se vad som behövs men när politker på detta sätt sänker den verksamhet de är satta att driva börjar man ju undra.
Jag hoppas på en bra och gratis kollektivtrafik i framtiden!

>Framtiden skall bestämmas av makten!?

>Ja, det verkar lite märkligt att regeringen tillsatt en framtidskommission med de fyra borgerliga partiledarna. Ingen från oppositionen är med. Hmmm, man anar ugglor i mossen.
Det gör även Bo Ekman i dagens DN Debatt. Ekman är som ni vet grundare av Tällberg Foundation.
Ekman visar på att de med makt alltid velat förutse och staka ut framtiden innan den kommer enligt sin egen vilja. Dessutom visar han att detta alltid misslyckats. Jag tror honom.
Kommissionen ska arbeta med fyra framtidsutredningar som leds av de fyra partiledarna. Det handlar om demografi, om integration och jämställdhet (som leds av Björklund, det känns väl tryggt?) om hållbar tillväxt och om ett inkluderande samhälle. På något vis vill man från regeringens sida styra framtiden så att den kan förutses och falla inom den liberala politiska ram regeringen står för. Det osar minst sagt.
Här nedan har jag saxat det som står om hållbar tillväxt. Du kan läsa det hela på http://www.regeringen.se/sb/d/14468/a/180467

”Den tredje framtidsutmaningen, som koordineras av näringsministern, handlar om hur Sverige med hållbar tillväxt kan utvecklas mot en grön ekonomi. Utveckling och innovation bidrar i allt högre grad till att lösa samhällsproblem i Sverige och övriga världen. Men med den utvecklingen följer också utmaningar för vår miljö och vårt klimat. När vi handlar mer med länder långt bort ökar vi utsläppen och vår påverkan på miljön. I takt med att vi använder allt mer av naturens resurser riskerar vi att utarma ekosystemen och den biologiska mångfalden. Hur kan vi se till att Sverige håller fast vid sin hållbara tillväxt? Och hur kan vi bli bättre på att mäta framgång i arbetet mot en grön ekonomi?”

Vad menas med hållbar tillväxt? Kan tillväxt vara hållbar? Vem har hittat på det? Vad är det som kan växa och växa utan att naturresurser utarmas? Det låter väldigt spännande att Sverige skall utvecklas mot en grön ekonomi. Hur ska detta gå till med liberala frihandelsidéer? Kommissionen kommer säkert att komma med goda svar på dessa frågor. Vi ska hålla fast vid vår hållbara tillväxt sägs det. Har vi en sådan? Det var nyheter för mig. 2010 ökade utsläppen av växthusgaser i Sverige med 11% jämfört med 2009 enligt Naturvårdsverket. Detta skriver Börje Svensson i en insändare i Växjöbladet Kronobergaren idag. Med hållbar tillväxt är det inte så mycket bevänt alltså. I texten ovan verkar det vara en naturgiven idé att vi handlar med länder långt borta. Måste det vara så? Är lösningen på våra problem en mer lokal ekonomi? Jag tror det. Kommer kommissionen att våga ifrågasätta globaliseringen. Jag tror inte det.
Det enda jag ser som positivt i ovanstående skrivning är att man vill hitta bättre mätmetoder. Det behövs.
När jag ser medlemmarna i kommissionen blir jag inte imponerad. Möjligen kan Johan Rockström garantera en viss vetenskaplighet vad gäller klimatfrågan, jag tror och hoppas det.
Ekman pekar på en viktig sak i sin debattartikel och det är att om bara vissa partier ska vara med så får dessa partier stå för kostnaderna för kommissionen, då kan inte statliga pengar användas. Varför är inte oppositionen med? Varför är inte SNF med? Friluftsfrämjandet? Jordens vänner? Svenska kyrkan? Var är alla representanter för organisationer som kan och driver hållbarhetsfrågorna?

Bekymmersamt är det när regeringen anser sig ha kunskapen själv. När partiledarna anser sig vara kunniga nog att leda framtidskommissioner. Är det inte lite pretentiöst som Ekman skriver? Jag tycker det.
Jag hoppas på debatt om framtidskommissionen. Att många kräver att få vara med. Att regeringen mot förmodan visar sig kloka nog att bjuda in brett så att misstankarna om att man vill styra framtidsspaningen kan undanröjas. Vi får se…

>Konstig debatt om kungahuset.

>Nu när året närmar sig sitt slut skall av någon anledning kungahusets år summeras och det i primetime TV, hu! Varför då? Är det för att vi skattebetalare skall få veta vad kungahuset använt alla miljoner till? Alla miljoner som det inte finns någon insyn i? Med ett trevligt TV-program om en timme ska vi inse att kungen minsann arbetar hårt för Sverige. Det äts middagar både här och där och reses runt till både den ena och den andra. Jag slipper helst.
Faktum är att jag gärna slipper kungahuset helt och hållet.
Visst är det märkligt i en modern demokrati att vi har ett kungahus? Låt oss skippa det alltså. Vi har ju en folkvald stadsminister, för mig räcker det mer än väl.
Året som gått har det svajat i kungahuset på grund av skandaler, bilder och böcker. Men detta har istället stärkt ställningen för kungahuset, någon jagar kungen och då sluter minsann folket upp kring denna nostalgiidé.

>DN:s ledare på julafton

>Läser så här vid hemkomst efter julfirande i Högsby ledaren i DN från julafton och blir lite bekymrad.
En sak är ju att man inte kan få veta vem som skriver eller missar jag något? En av sex personer kan det vara men vem vet man inte, det är konstigt.
Det som är ännu konstigare är att man säger sig vara fri från alla partier och organisationer men verkar för en fri ekonomi. Vad menas? Vilken typ av fri ekonomi är det som avses? När man formulerar sig så brukar det innebära en nyklassisk liberalism i ekonomin och då finns det förstås många kopplingar att göra och det anser jag DN hamnar i gång på gång. Visst finns det kopplingar?
I julaftons ledare är man positiv och menar att det finns mycket att glädja sig åt detta sorgens år 2011. Och det är väl kul att man hittar glädjeämnen i en dyster nyhetsflora men lite krystat blir det allt.
Saken blir inte bättre av att man blandar ihop korten. Man skriver att klimathotet är en realitet men att också viljan att åtgärda det är en relaitet. Jahaja, jag undrar var denna beslutsamma vilja visar sig. Jag har inte noterat den. Däremot har jag noterat politiskt och ekonomiskt rävspel vilket lett till att man inte verkar komma någonvart alls. Så fortsätter man som om detta var ett positivt svar på klimatutmaningen att torsken i Östersjön återhämtar sig och att nedsmutsningen av världshaven minskar. Vad har dessa två saker med klimatkrisen att göra? Hallå!! har DN ingen koll alls? Östersjöns torsk och en minskad nedskräpning har ingenting men mäniskans påverkan av klimatet att göra. Det vet väl alla? På miljöområdet finns lokala glädjeämnen, men var finns de globala?
Klimatkrisen måste lösas. Vi har kort tid på oss. Våra politiker och den så kallade marknaden hjälper inte till. Det ser dystert ut. Vad finns att glädjas åt?
DN skönmålar världsbilden. Men det är en världsbild som rimmar väl med en tidning som vill verka för en fri ekonomi. De fria ekonomisterna älskar att ingenting görs så att kapitalet kan få härja fritt. det vet vi sedan gammalt. Kom med något nytt DN!

>Pälshandel slår rekord – hur tänker rika människor?

>Päls har i alla tider varit ett signum för de rika, päls är dyrt och signalerar rikedom. (Om man inte bor i Sibirien eller så, där man använder allt på de djur man dödar för sin överlevnad, men det är liksom en annan sak).
I många undersökningar kan man se att ju rikare vi blir desto värre miljöbovar blir vi. Vi ser nu att de nyrika kineserna vill ha minkpäls. Finns det ett samband mellan pengar och moral? Försvinner värderingarna ut genom fönstret när plånboken växer? Det verkar så.
Har vi drabbats av uppgivenhet, att det inte spelar någon roll vad vi gör? Att det gäller att få ut det bästa här och nu för morgondagen vet vi inget om, allt går ju åt helvete ändå?
Tänk om denna uppgivenhet kunde vara kreativitet och engagemáng istället? Då skulle det hända grejor!
Jag äter kött, det handlar om mat. Men jag klär mig inte i päls, visst finns det en skillnad där? Jag inser att jag bör äta mindre kött, framförallt griskött och jag minskar gradvis mitt intag. Jag filar på nyårslöften som handlar om minskad konsumtion av bland annat kött.
Hur ska vi ha det med minkfarmar? Kan vi inte bara förbjuda dem en gång för alla? Samtidigt som vi gör det ska vi än en gång se över vår matproduktion, den kan bli bättre förstås. Jag hoppas på att kunna äta kött som kommer från djur som håller landskapet öppet, som slipper onödiga mediciner, och som transporterats så lite som möjligt. Det är möjligt!
Päls är skit, låt oss slippa det!

>Jag skriver bok….

>Det är spännande att ha en bok på gång. Svårt förstås. Hur ska man få ihop det? Kan andra förstå vad man är ute efter? Jag hoppas det, jag tror nog det också någonstans.
Jag skriver bok om ekonomi och det innebär ganska mycket inläsning för min del. Jag läser fantastiska böcker, böcker som jag knappast skulle ha läst om jag inte behövde läsa dem. Just nu läser jag Lester B. Brown ”World on the edge”. Han är intressant att läsa, har läst förr inte minst om Plan B. Rekommenderas sålunda.
Hoppas få ett dygn vid datorn nu i jul och få ihop alla de där tankarna som flyger omkring. Jag vill skriva om att vi behöver ett nytt ekonomiskt system, att det gamla överlevt sig själv. Vi lever i en värld som behöver djärva idéer. Jag vill hämta inspiration i Bibeln. Tänker att jag främst är teolog och att jag vill skriva för kyrkan, primärt Svenska kyrkan men också andra.
Min förra bok ”En annan värld är möjlig! Teologi i klimatkrisens tid” har fått en viss framgång, det var roligt! Det gör att jag vågar skriva en till. Samtidigt får man komma ihåg att det är en snäv läsekrets dessvärre. Tänk att så få av oss intresserar oss för världens framtid, för hur våra barn och barnbarn kommer att få det. Jag vill inte moralisera i det men det känns märkligt att inte alla gör revolt.
Jag skriver bok, med all den vånda det innbär om att tankarna verkligen håller och kan lyfta. Att få sagt det viktiga, att få spridning på det jag anser vara det verkligt viktiga. Spännande men med stor ängslighet skrivs rad för rad.
Jag skulle önska att få läsa många viktiga böcker om världens tillstånd och framtid. Men inom teologin och på svenska lyser dessa böcker med sin frånvaro. Stefan Edman har gett oss en del. Per Larsson har gett oss en, men hur kan kyrkan vara med och ta ansvar om ingen teologi görs om det som verkligen betyder något?
Jag skriver bok och jag älskar det och jag våndas över det.

Min förra bok beställs enklast genom www.ordbruket.se

Jag önskar alla goda läsupplevelser i jul!

>Är tillväxt som vi känner det möjlig?

>Framtiden för världsekonomin ser mörk ut. Åtminstone hävdar media detta starkt. liksom våra politiker från de flesta partier. Är den typ av tillväxtekonomi som vi känner möjlig i framtiden? Jag tror inte det.
Den sanning som verkar vara allmänt vedertagen är att ekonomin måste växa, omsättning och vinst måste blir större. detta är det enda sätt som vi kan åtgärda problem i världen såsom fattigdom, klimatkris och allt annat. Bara vi har tillväxt kommer hjulen att snurra och allt löser sig. ”Spin-off” effekter brukar det kallas.
Det har visat sig att det inte är sant. Inte minst 99%-rörelsen visar på detta. Klyftorna i världen växer, nu också i europeiska och andra så kallade utvecklade länder.
Konjunkturinstitutet gör en prognos som pekar på en tillväxt nästa år i Sverige på 0,6% och detta är mycket bekymmersamt och kommer att öka arbetslösheten. Hur kan det vara bekymmersamt och hur kan folk bli av med jobbet när ekonomin växer? Hmm, det ligger en hund begraven här. Kan det vara så att vinsterna används till annat än att bygga välfärd? Kan det vara så att aktieägare skriker efter större och större vinster? Hur kommer det sig att förnöjsamhet är så svårt att finna? Eurokrisen måste lösas heter det. Men kan den lösas med de ekonomiska verktyg vi har idag?
Är detta kanske istället världens chans? Världens chans att ställa om till ett hållbart ekonomiskt system? Jag hoppas och tror det. Jag tror att Occupyrörelsen bara är toppen på ett isberg. Folk har helt enkelt fått nog och vi kommer att få se fler protester. Men viktigast nu är att bygga en medborgarrörelse från grunden som vill förändring.
Jag vill vara med i sådan rörelse. Vill du?

>Jul, jul, strålande jul!

>Nja, strålande vet jag inte riktigt i regnrusket. Men jul är det! Julspel i Högsby kyrka var riktigt fint! Svärfar som är kantor ledde övningen och spelade Herodes. I morgon bitti är det min tur, julotta i Högsby kyrka kl. 07.00. Jag älskar verkligen julotta, då är det liksom jul på riktigt. Så välkomna hit om du har vägarna förbi.
Jesus kommer till oss, ett värnlöst barn i en krubba, ett barn som väntar på vår reaktion.
Ser vi barnet? Hör vi barnets gråt? Och hur reagerar vi på det. Vi har en Gud som använder sig av känslans makt, det är den enda makt Gud känner.
Kan Gud nå våra hjärtan denna jul? Når han fram till dig? Jag hoppas det för jag tror den här världen skulle vara en bättre plats för allt och alla om vi ser in i barnets ögon och ser på varandra med de ögon barnet ser på oss med.
Jag vill önska dig en seende jul, en känslans jul, en jul där du låter dig förvandlas till en medarbetare i Guds stora plan med den här världen. Du kan vara en del av lösningen på världens alla bekymmer. Du har chansen att göra skillnad. Gud kallar dig att vara hans lärjunge.

God jul!