>Det går inte fort att förändra världen…

>Sitter och läser  ”Vi ska förvalta.  Reflektioner i fastetid.” som gavs ut av Lutherhjälpen år 2000. Det är bra och håller fortfarande. Tänkte använda ett stycke i morgon på morgonbönen i kapellet på skolan.
Det sorgliga är att texterna är minst lika relevanta nu som för 11 år sedan. Att så lite har hänt!
Nuvarande ÄB Anders skriver ”En god förvaltare är redo för redovisning.” Jo, om det vore så väl. Bleve det redovisning idag kunde vi som mänsklighet inte ha mycket att vara stolta över. Tänker på debattartikeln i DN i lördags av KD:s Hägglund där han skriver att hans parti för fram kristna värden såsom förvaltarskapet. Det konstiga är att hela artikeln handlar om pengar, familjevärderingar samt brott och straff. Inte ett ord om klimatförändringen! Hur lyckas man använda ordet ”förvaltarskap” utan att ens snudda vid ämnet? Så är ju inte KD ett miljöparti direkt.
I Lutherhjälpens texter skriver Emma Gustafson om en kille hon mött i Nicaragua som är ”en av de exkluderade i vårt globala system där ekonomisk tillväxt är den heliga kon och där humana perspektiv ofta glöms bort.” Bra skrivet och idag hade hon säkert lagt till hur vi också glömmer skapelseperspektiven då vi utarbetar våra ekonomiska modeller. Det är skrivet för 11 år sedan och situationen har bara förvärrats. Vi lever med ett ekonomiskt system som utarmar Moder Jord och som stänger inne alltfler i fattigdom. Hur ska vi finna fram till ett rimligt ekonomiskt system? Det behövs många som tänker kring detta för tiden är knapp.