>Kyrkoherden i Virestad

>Det blåser snåla vindar om kyrkoherden i Virestad. Synd tycker jag för jag tror han vill väl.
Han har reagerat över att en kvinna som nyss lämnat Svenska kyrkan skulle komma och föreläsa på en kvinnofrukost i församlingen. Jag kan förstå att man reagerar med ryggraden: ska denna som nyss gått ur verkligen komma och föreläsa?!
Vilket ämne det handlar om är ju ointressant, det är själva grejen som blir konstig. Kyrkoherden anklagas nu för att stänga kyrkan för de som inte är med. Det stämmer inte förstås, det vet alla som någon gång träffat honom.
I sin egen insändare i Smp menar kyrkoherden att han inte kan ta kontakt med en icke medlem, det låter konstigt. Visst kan vi väl försöka prata med alla? Det tycker jag kyrkoherden ska göra genast.
Nu har kvinnan anmält till DO som valt att inte ta upp ärendet. Tur var väl det! Svenska kyrkan får väl själv välja vem man kallar att föreläsa, eller?
Vad jag förstått har kvinnan gått ur Svenska kyrkan på grund av det kvarvarande kvinnoprästmotståndet. Jag håller helt med om att det är förkastligt och skall motverkas på alla goda sätt. Men i Virestad har det ju hänt fantastiska saker på det området de senaste åren. Församlingen fick nog av kvinnoprästmotståndet och tillsatte en lista som kunde ställa upp i kyrkovalet och man lyckades. Nu gäller förstås att man tar ansvar för verksamheten. Med en ny kyrkoherde som står för en helt annan teologi än den förre har man chans att göra något bra. Men kyrkoherden behöver församlingens stöd.