Debatt i Kyrkans tidning

Idag svarar jag på ett märkligt påhopp som kom i Kyrkans tidning förra veckan. Där påstod prästen Bo Bergstrand i Nässjö att ekoteologi antyder att det finns ett annat evangelium än det om Jesus Kristus. Inget kunde ju vara längre från det ekoteologi står för! Läs hans insändare här http://www.kyrkanstidning.se/debatt/i-tro-pa-jesus-tar-vi-ansvar-hela-skapelsen

Idag svarar jag att ekoteologi naturligtvis tar sin utgångspunkt i evangeliet om Jesus. Detta skriver jag också i min bok som Bergstrand för övrigt citerar. Läs mitt svar på http://www.kyrkanstidning.se/debatt/den-kristna-maniskan-har-ett-skapelseansvar

Spännande nog ställer han människor mot djur (på ett ganska raljant sätt) och här har vi ju liksom pudelns kärna. Om det är riktigt det Paulus skriver i Romarbrevet 8 att hela världen ska frälsas finns väl ingen skillnad mellan människor och resten av Skapelsen? Det är just dessa medeltida idéer som gjort att kyrkorna oftast inte varit på tårna när det gäller att värna Skapelsen utan istället har man varit allt för människocentrerad. Det blir ett värnande av Jesus bara för människornas skull. Det är inte bara egoistiskt men också obibliskt anser jag och andra ekoteologer.

Nåväl, kul att efter snart sex år inse att min bok fortfarande läses. Och det är bra det! När jag bläddrar i den inser jag att den faktiskt fortfarande är lika aktuell. Tyvärr.

 

Förbundet Kristen humanism kommer till S:t Sigfrid!

Semestern närmar sig sitt slut och jag sitter på mitt kontor på skolan och förbereder andakter till Förbundet Kristen humanism som har sommarmöte hos oss på folkhögskolan. Det ser jag verkligen fram emot! Programmet är gediget och handlar om sådant jag tycker är spännande. ”Fred med jorden – om kristen ekologisk humanism” är rubriken och det låter väl suveränt? Sven Hillert ska föreläsa liksom Stefan Edman och Fredrik Modéus samt Kerstin Bergeå. Men framförallt kommer Ann Helen Meyer von Bremen hit och pratar om sin bok ”Makten över matkassen” och det ser jag verkligen fram emot! Hon skriver i tidningen MAT och hon gör det bra tycker jag. Jag får förmånen att vara respondent på hennes föreläsning så just nu ska jag sätta mig och förbereda vad jag ska säga. Mat och eko och säsong och odling är just sådant jag ju brinner särskilt för.

Nu ber jag för att det ska bli goda och givande dagar på folkhögskolan med många fördjupande samtal så att verklig handling kan ske!

Kvalitetssäkra kyrkokansliet!

I torsdagens Kyrkans tidning skriver Marie Gustafson en debattartikel om Kyrkokansliets brister. Jag delar flera av hennes synpunkter. På Kyrkokansliet i Uppsala finns många goda medarbetare. Jag tror att vi ska ha duktiga och kompetenta människor där och det har vi. Men det verkar finnas en del brister och detta pekas det på i artikeln. Jag tycker det är bra att denna fråga lyfts och att det nu är dags för ledningen av Kyrkokansliet  att på allvar ta tag i dessa problem. Själv förvånas jag över hur man hanterat Svenska kyrkans grundkurs. När den nya utbildningsreformen kom ansåg man sig inte ha nytta av SKG längre utan nu blev det upp till biskoparna och rekryterarna i stiften att kräva att kandidater skulle gå SKG eller inte. De flesta biskopar har sagt sig vilja använda sig av SKG även i framtiden och det känns bra. Jag är ansvarig för SKG på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö och ser hur den kursen svarar på många studenters behov av en orientering i Svenska kyrkans tro och liv. Under många år har många folkhögskolor byggt upp en stor kompetens i dessa frågor och vi ser nu hur fler och fler pastorat skickar anställda för fortbildning till kursen. SKG är ett väl inarbetat varumärke, många känner till den och känner till att den håller hög kvalitet. Men vad händer då när inte längre Kyrkokansliet i Uppsala vill samordna arbetet med SKG? Jo, då får vi ett brev där vi förbjuds att använda namnet Svenska kyrkans grundkurs! Hoppsan! Varför då? Jo Svenska kyrkan är ett väldigt skyddat varumärke och nu när Kyrkokansliet drar sig ur så kan namnet inte användas. Är man rädd för att vi folkhögskolor skall svärta ner Svenska kyrkans varumärke? Vet man inte att SKG håller fortsatt hög kvalitet? Flera av de folkhögskolor som erbjuder SKG har Svenska kyrkan som huvudman via olika stift. Varför kan vi inte få använda namnet? Vår skola kommer att fortsätta erbjuda kursen. Vi ser ett stort behov av den, inte minst bland anställd personal som saknar grundkunskaper om Svenska kyrkan men även bland blivande medarbetare under utbildning. Vi kommer att kalla den Kyrkans grundkurs, KG. Men eftersom vår skola heter S:t Sigfrids folkhögskola kanske vi skulle kalla den SKG i alla fall? Vågar vi det? Får man göra så?

Linköpings stift visar vägen!

Igår var jag i Vadstena på stiftsmöte som Linköpings stift bjöd int till under temat ”Dela Guds kärlek till världen”. Det kom 1200 personer! Under 2014 har man diskuterat ekoteologi i Linköpings stift som ett sätt att fundera över kyrkosyn, vad det är att vara kyrka idag. Spännande. Martin Modeús verkar ärligt intresserad av ekoteologi och att se det som ett verktyg för att förstå sig själv som kyrka. Naturligtvis håller jag med om att ekoteologin har mycket att säga oss då vi funderar över hur vi ska vara och vad vi ska göra som kyrka nu. Jag hade glädjen att få prata i Klosterkyrkan tre gånger under dagen, dels om ekoteologi men också om ekonomi. Äntligen finns det en tydlighet i ett av våra stift att ekoteologi kan vara riktigt användbart. Biskoparna har som bekant skrivit ett brev om klimatet. Hur kommer det att arbetas med detta i övriga stift? Jag väntar ivrigt på att fler ska följa Linköpings exempel.